Comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) au inspectat peste 600 de companii din întreaga țară care produc sau vând sucuri și băuturi răcoritoare, aplicând amenzi în valoare totală de două milioane de lei. În timpul verificărilor, echipele de control au descoperit multiple nereguli, inclusiv băuturi expirate și produse expuse la soare.

ANPC a desfășurat controale la sfârșitul lunii iulie și începutul lunii august

Marți, ANPC a emis un comunicat de presă prin care a informat despre desfășurarea unor controale naționale la sfârșitul lunii iulie și începutul lunii august, având ca scop verificarea etichetării, prezentării și publicității băuturilor răcoritoare, sucurilor și nectarurilor de fructe.

În cadrul acestor acțiuni, au fost inspectați 641 de operatori economici, inclusiv distribuitori, magazine, stații de benzină și producători, dintre care 516 au prezentat deficiențe. Comisarii ANPC au verificat aproximativ 245.000 litri de băuturi, dintre care peste 84.000 litri nu respectau reglementările legale privind protecția consumatorilor.

controale anpc
SURSA FOTO: ANPC
controale anpc
SURSA FOTO: ANPC

Recomandări pentru cetățeni

Ca urmare a neregulilor constatate, au fost aplicate 416 amenzi, totalizând două milioane de lei. De asemenea, au fost retrase definitiv de la comercializare 6.500 litri de băuturi necorespunzătoare consumului uman, în valoare de peste 42.000 lei.

”Recomand consumatorilor să acorde atenţie deosebită la ambalajul produsului, să nu cumpere sucurile sau băuturile răcoritoare al căror ambalaj este deteriorat sau deformat, să consume produsele într-un timp relativ scurt de la deschidere, conform indicaţiilor de pe etichetă, şi să refuze achiziţionarea produselor a căror dată a durabilităţii minimale este depăşită”, a declarat preşedintele interimar al ANPC, Sebastian Hotca.

Neregulile identificate

Printre problemele identificate de comisarii ANPC s-au numărat: vânzarea de băuturi cu ambalaje deteriorate; comercializarea produselor cu data durabilității depășită; neconcordanțe între denumirea produsului și lista ingredientelor; sucuri vrac fără informații despre aditivi și declarații nutriționale; băuturi răcoritoare fără avertismente privind ingredientele care ar putea afecta negativ copiii și atenția acestora.

De asemenea, au fost descoperite și alte nereguli, cum ar fi: produse fără etichete care să conțină informațiile necesare în limba română; nerespectarea condițiilor de depozitare și comercializare, cum ar fi expunerea produselor la temperatura mediului ambient sau la soare, și nu în locuri răcoroase; utilizarea echipamentelor frigorifice neigienizate, cu acumulări de praf, impurități și mucegai, și agregate frigorifice uzate, cu grătare ruginite.

Alte probleme incluse în raportul de control sunt: practici comerciale incorecte, precum utilizarea imaginilor de fructe pe etichete în locul ingredientelor reale; afişarea necorespunzătoare a prețurilor, fie lipsa acestora fie afișarea într-o formă neclară; nerespectarea reglementărilor privind promoțiile și etichetarea garanțiilor pentru ambalaje reciclabile; și lipsa autorizației de funcționare.