Diana Șoșoacă, cercetată de Poliţie pentru că şi-a filmat buletinul de vot şi a postat totul pe TikTok
Scandal la secţia de vot cu Diana Șoșoacă. Preşedintele partidului S.O.S. România, care a fost exclusă de Curtea Constituţională de la aceste alegeri prezidenţiale, s-a filmat în cabina de vot, lucru complet interzis de lege.
Poliția Capitalei a demarat deja cercetări în acest caz.
Duminică, 24 noiembrie 2024, polițiști din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Secția 6 Poliție au fost sesizați cu privire la faptul că, o femeie, senator în Parlamentul României, ar fi realizat un clip video, în interiorul cabinei de votare.
Verificările sunt continuate de către polițiști din cadrul Secției 6 Poliție, pentru posibila încălcare a normelor art. 55 lit. m) raportat la art 56 alin. (1 ) din Legea nr. 370/2004, privind fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletinului de vot și în vederea luării măsurilor legale ce se impun.
Mai precis, Diana Șoșoacă a fost prezentă duminică la o secție de vot din București, unde a încălcat legea privind secretul votului. Aceasta a transmis live pe TikTok din cabina de vot, deși legislația interzice acest lucru.
În plus, în timpul votului pentru alegerile prezidențiale, Șoșoacă a desenat un pătrat pe buletinul de vot, în care și-a scris numele și partidul. Ulterior, a aplicat ștampila de vot în interiorul chenarului desenat chiar de ea.
Mai mult, Șoșoacă a tăiat toate chenarele și a scris pe buletinul de vot mesajul „La pușcărie, criminalilor”.
Ce spune legea?
În această dimineață, Diana Șoșoacă a postat pe pagina sa de Facebook mai multe fotografii cu buletine de vot pe care votanții au desenat același simbol, anulându-și astfel voturile.
Totodată, prin publicarea acestor imagini realizate în cabinele de vot, a fost încălcată legea care interzice fotografierea în acest spațiu.
Amintim că nu este permisă este fotografierea sau filmarea buletinului de vot cu telefonul mobil. Şi la rundele precedente de alegeri au tot apărut cazuri de persoane care îşi fotografiau buletinul de vot şi apoi postau imaginile în mediul online. Oamenii legii îi vor amenda rapid pe cei care fac astfel de fapte.
Potrivit art. 12 alin. 1 din Decizia Biroului Electoral Central “fotografierea sau filmarea, prin orice mijloace, a buletinului de vot este interzisă” și constituie contravenție. Astfel, se sancționează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei, conform art. 55 lit. m) raportat la art. 56 alin. (1 ) din Legea nr. 370/2004, privind nerespectarea deciziilor și hotărârilor birourilor electorale .