Folosirea animalelor pentru fotografii cu turiști, interzisă
În ciuda faptului că este interzis prin lege și considerat o formă de exploatare, obiceiul de a folosi animale pentru realizarea de fotografii cu turiști în schimbul unor sume de bani continuă să existe în anumite zone din țara noastră.
Această practică este mai frecventă în luna ianuarie, când o veche tradiție urbană susține că atingerea unui miel alb în primele zile ale anului aduce noroc. Însă, unii profită de acest obicei și supun animalele la abuzuri doar pentru a obține bani din fotografiile cu turiștii.
Un exemplu este Pablito, un miel găsit la marginea drumului, în brațele unui bărbat care îl maltrata pentru a câștiga bani din fotografiile realizate cu turiștii.
Pablito a fost salvat de către angajații Protecției Animalelor Ilfov, care l-au găsit în condiții inadecvate, fără hrană și apă. După salvare, mielul a fost adăpostit câteva zile la sediul instituției, unde a primit îngrijire atentă. Purta un scutec special și era hrănit cu biberonul, exact ca un bebeluș, pentru a-i asigura o recuperare rapidă și sănătoasă.
„Vrem să găsim o persoană care să-l crească așa cum are el nevoie și în condițiile lui naturale, până la acel moment, mielul se afla la o stână unde suge de la o oaie, are câteva săptămâni, avea probleme cu greutatea, nu era hrănit cum trebuie, mielul practic lucra, lucra pe DN.
Există acel obicei, din păcate, încă mai există la noi în ţară, cu foto cu turiștii la început de an, pentru noroc, probabil”, afirmă Cristina Călâu, reprezentant protecția animalelor Ilfov.
Hubert Thuma a anunțat că Pablo este în căutarea unei familii iubitoare
Hubert Thuma, președintele Consiliului Județean Ilfov, a anunțat că Pablo este acum în căutarea unei familii care să-l adopte și să-l trateze ca pe un membru al familiei.
„Iar s-a mărit echipa la CJ Ilfov. Aproape săptămânal se mărește cu câte un animăluț.
El e Pablo. L-am salvat, iar acum îi căutăm o familie, care real să-l vadă ca pe un membru al familiei. Este extraordinar de iubitor și de cuminte.
Am salvat mereu animale, am animale acasă și încă mai sunt uimit de lecțiile pe care animalele ni le dau nouă, oamenilor. Țineți-ne pumnii să-i găsim lui Pablo un cămin adevărat! Tot ce-mi doresc e ca Pablo să moară de bătrânețe și să știți că vom fi extrem de selectivi cu cei interesați.
E al treilea miel pe care-l salvăm aici, la CJ Ilfov. Pablo era folosit pentru poze cu turiști, iar mai târziu ar fi ajuns ce ajung cei mai mulți, din păcate. E simplu să facem bine, dacă ne dorim cu adevărat”, a scris acesta pe Facebook.
Ce prevede legea privind protecția animalelor
Legea privind protecția animalelor interzice agresiunea fizică și psihică asupra acestora, precum și utilizarea lor în scopuri comerciale. Amenzile pentru astfel de fapte variază între 3.000 și 12.000 de lei.
În cazul în care sunteți martorii unui astfel de incident, cum ar fi un animal exploatat în frig pentru a face poze cu turiștii, este recomandat să apelați 112. Fiecare județ trebuie să dispună de un departament de poliție pentru protecția animalelor. Astfel de situații sunt întâlnite frecvent în zonele aglomerate, turistice, atât în marile orașe, cât și în stațiunile montane.
Cele mai multe cazuri de abuzuri sunt semnalate la începutul anului, atunci când obiceiul tradițional conform căruia atingerea unui miel în ziua de Sfântul Vasile aduce noroc și prosperitate este încă practicat.
Se considera că mielul „Vasilică” trebuia să fie alb pentru a aduce noroc. Totuși, în urma schimbărilor legislative, cei care abuzează de animale pot fi sancționați.