Devine interzis în România! Marți, pe 22 octombrie, deputații au aprobat un proiect de lege care interzice creșterea, capturarea intenționată și uciderea speciilor de șinșilă și nurcă în scopuri comerciale, începând cu 1 ianuarie 2027.
Gata cu fermele pentru blănuri. Creșterea și capturarea a speciilor de șinșilă și de nurcă, interzise
Marți, deputații au adoptat un proiect de lege cu 217 voturi „pentru”, 6 „împotrivă” și 7 abțineri, care interzice creșterea, capturarea intenționată și uciderea în scopuri comerciale a speciilor de șinșilă și de nurcă, începând cu 1 ianuarie 2027. Camera Deputaților a fost forul decizional în acest caz.
Deputatul PNL Gheorghe Pecingină a spus despre proiectul de lege adoptat de Camera Deputaților că „este în primul rând o victorie a iubitorilor de animale şi o victorie a celor care şi-au dorit ca România să facă parte dintre ţările europene unde abuzul asupra animalelor să înceteze şi cruzimea şi comportamentele de ev mediu să înceteze”.
Liberalul a menționat că s-a acordat un termen de grație pentru ca aceste „ferme”, care sunt puține la număr, să beneficieze de predictibilitate și să aibă timp fie să își închidă activitatea, fie să se relocheze în alte țări unde legislația le permite să funcționeze.
„Este vorba de o cifră de afaceri de 30 de milioane de euro, este vorba de o singură fermă de creştere a nurcilor, la Braşov, strămutată din Olanda”, a mai spus deputatul PNL.
Gheorghe Pecingină a adăugat că datoriile către statul român sunt mari.
Proiectul de lege urmărește modificarea și completarea Legii nr. 205/2004 privind protecția animalelor, vizând interzicerea creșterii și sacrificării animalelor pentru obținerea și comercializarea blănurilor. Un amendament propus de PNL, semnat de liderul de grup Gabriel Andronache, prevede că, prin excepție de la prevederile alin. (1), creșterea, capturarea intenționată și sacrificarea, în scopuri comerciale, a speciilor de șinșila și nurcă vor fi interzise începând cu 1 ianuarie 2027.
O perioadă de tranziție de doi ani este considerată adecvată
Inițiatorul amendamentului subliniază că o perioadă de tranziție de doi ani este soluția adecvată pentru fermele de animale de blană din România.
În mod concret, după promulgarea legii, va exista un interval de maximum doi ani până la sacrificarea ultimului animal de blană din aceste ferme. O astfel de perioadă de tranziție este considerată necesară pentru a oferi stabilitate economică și pentru a permite proprietarilor fermelor să-și închidă afacerile în mod corespunzător.
De asemenea, angajații acestor ferme vor avea timp să își găsească alte locuri de muncă, fie pe cont propriu, fie cu sprijinul proprietarilor. Cele 24 de luni sunt considerate suficiente, având în vedere dimensiunile reduse ale acestui sector în România, unde mai funcționează doar două ferme de nurci americane și mai puțin de 10 ferme de șinșile.
„Această perioadă de 24 de luni include două cicluri complete de producţie, împreună cu câteva luni de zile pentru parcurgerea tuturor etapelor juridice şi practice care presupun desfiinţarea respectivelor ferme.
De asemenea, în cei 2 ani de zile prevăzuţi, angajaţii din aceste ferme vor putea să facă tranziţia către alte locuri de muncă, inclusiv (la nevoie) urmând cursuri de recalificare profesională”, mai precizează inițiatorul.