Ilie Bolojan anunță o reorganizare a Camerei Deputaților
Ilie Bolojan a afirmat că fiecare instituție, inclusiv Senatul României și Camera Deputaților, a convenit asupra unor măsuri de reorganizare împreună cu președintele Camerei Deputaților, Ciprian-Constantin Șerban.
„Fiecare instituţie, Senatul României, Camera Deputaţilor…aceste măsuri de reorganizare le-am convenit împreună cu domnul preşedinte Şerban de la Cameră, urmează reorganizarea la Cameră, dar asta se face în funcţie de analiza activităţii.
Nu poţi să vii şi pauşal să iei nişte măsuri. S-ar putea să constaţi că, în anumite zone, ai probleme cu Contractul colectiv de muncă. Nu cred că este în regulă ca la Romsilva să ai un contract colectiv de muncă care la pensionare îţi dă dreptul la 10 salarii brute, dar luate în bani neţi, adică vreo 15 salarii. Poate vor şi angajaţii Senatului această chestiune sau alţii. Cred că e o prevedere care trebuie modificată în contractul colectiv de muncă”, a declarat acesta în cadrul unei conferințe de presă organizate la Senat.
Liderul PNL a declarat că, în anumite locuri, există oameni în plus care nu își justifică existența. De asemenea, a subliniat că fiecare instituție trebuie să își facă propriile analize și să adopte o formă de respect față de cetățeni.
„În alte locuri, sunt oameni în plus care nu îşi justifică existenţa. Am dat câteva exemple de la Senat, unde chiar nu se justifică, să ne înţelegem foarte bine. Fiecare instituţie trebuie să îşi facă analizele şi forma de respect pentru cetăţeni. (…) Niciun om care este finanţat şi plătit din banii publici să nu poată să nu spună ce a făcut pentru banii respectivi. Când vom înţelege asta, ne vor respecta mai mult cetăţenii şi nu vom risipi banii”, a spus el.
Ilie Bolojan a subliniat, de asemenea, că procesul de reducere a cheltuielilor cu salariile reprezintă o provocare, fiind nevoie de o perioadă de timp pentru a-l implementa eficient.
„Deci creşterea de salarii, de drepturi, este simplă, pentru că se ia de pe o zi pe alta, dar reducerea nu e atât de uşoară pentru că înseamnă situaţii, diferite probleme diferite. Nu cred că la ASF, de exemplu, trebuie să fie atâţia oameni neexecutivi în board. Cred că nu s-ar prăbuşi ASF dacă nu ar fi atâţia şi nu ar avea nişte prime atâta de mari, de exemplu. Deci acolo trebuie lucrat, la organigrame, la contracte de management, la contracte de muncă, dar aceste lucruri nu se pot face de pe o zi pe alta şi necesită timp”, a explicat acesta.
Iar în ceea ce privește instituțiile aflate sub control parlamentar, președintele Senatului consideră că unele dintre acestea ar trebui să facă publice informațiile privind drepturile salariale ale angajaților lor.
Liberalul a declarat că următoarea etapă constă în abordarea instituțiilor aflate în coordonarea Parlamentului. El a menționat că va fi format un grup de lucru pentru a trata această problemă și a precizat că, în perioada următoare, vor fi prezentate analize și informări corecte și transparente.
„Următoarea etapă este să ne ocupăm de instituţiile din coordonarea Parlamentului şi facem un grup de lucru pentru această chestiune şi veţi vedea, în perioada următoare, analize şi informări corecte şi cinstite. Măcar să îşi publice aceste drepturi, ar putea să o facă, ca să-i vedeţi şi dumneavoastră cam la ce nivel de austeritate sunt”, a afirmat el.
Reduceri de personal și la Camera Deputaților
După Ilie Bolojan, și șeful Camerei Deputaților, Ciprian-Constantin Șerban, a anunțat că intenționează să reducă peste 200 de posturi în cadrul instituției.
Camera Deputaților are în prezent aproximativ 1.500 de angajați, dintre care o parte se ocupă de întreaga clădire, iar alții își desfășoară activitatea în regim de „autofinanțare”, a explicat Șerban (PSD), într-un interviu pentru.
De asemenea, președintele Camerei Deputaților a confirmat că se discută despre o posibilă reorganizare și la această instituție.
„Vorbim de un număr total de în jur de 1.500 de angajați, dar aici trebuie să cunoaștem anumite aspecte. Din cei 1.500, aproximativ 400, 300 și ceva, spre 400, sunt angajați care deservesc întreaga clădire: adică și Cameră, și Senat, curte, absolut tot. Mai avem 130-140 de angajați care se autofinanțează. Sunt cei care se ocupă de săli, de închiriere. Ei și produc și fac și investiții în clădire. Ar rămâne în jur de 1.000-1.100 angajați de care se folosește strict Camera. Aici estimez undeva, nu știu, oricum peste 200 de posturi la care vom renunța”, a spus Ciprian-Constantin Șerban.
Camera Deputaților are în prezent aproximativ 1.500 de angajați, dintre care o parte se ocupă de întreaga clădire, iar alții își desfășoară activitatea în regim de „autofinanțare”, a explicat președintele instituției, Ciprian Șerban (PSD), într-un interviu pentru HotNews.ro.
De asemenea, președintele Camerei Deputaților a confirmat că se discută despre o posibilă reorganizare și la această instituție.
„Vă voi spune săptămâna viitoare, luni, concret, ce tai, de unde tai, cât tai și eficiență pe clădire, și la curent… O să vin cu un plan de măsuri și atunci o să vă prezint memorandumul. Acum v-am dat în mare, pentru că lucrez la asta și mai am nevoie de două zile, să nu o fac pe genunchi așa, să fie prost făcută”, a explicat acesta.