România, între stabilitate politică și crize bugetare
Bolojan a subliniat că România traversează o perioadă complicată, iar pentru a evita crize majore, este nevoie de stabilitate și de o bună colaborare între președintele țării și majoritatea parlamentară.
El a afirmat că lumea politică românească este extrem de fragmentată, iar niciun partid nu deține peste 25% în Parlament, ceea ce face necesară formarea unor alianțe complexe și fragile.
„Lumea politică este pulverizată. Gândiţi-vă că niciun partid nu are o cotă mai mare de 25% în Parlament. Ca să faci o majoritate, trebuie să aduci cel puţin trei partide. Vă puteţi imagina să aduci nişte partide care s-au contrat în campanie, care au tot felul de duşmănii?!”, a spus Ilie Bolojan într-o emisiune la Prima TV.
În opinia sa, dacă nu va exista stabilitate politică și o colaborare eficientă între președinte și Parlament, România va ajunge rapid la complicații bugetare, urmate de efecte economice și scăderea nivelului de trai.
„Dacă în perioada următoare nu va fi o stabilitate politică, nu va fi o colaborare bună între preşedintele României, indiferent cine este el, şi majoritatea, indiferent care este ea, credeţi-mă, e doar o problemă de timp până România va avea nişte complicaţii foarte mari, prima dată bugetare, care după aceea vor degenera în economic şi în câştigurile oamenilor”, a explicat președintele interimar.
De ce Ilie Bolojan a refuzat candidatura la prezidențiale
Întrebat despre propria sa posibilă candidatură la Președinție, Bolojan a recunoscut că probabil ar fi avut șanse să câștige, dar că o victorie personală nu ar fi ajutat stabilitatea țării.
„Dacă aş fi candidat, e posibil să fi câştigat alegerile, dar aveam o coaliţie făcută praf. Ştiţi, e o expresie, victorie a la Pirus, rămâi cu elefantul, rămâi cu funcţia, dar ţara asta nu are nevoie ca un om să fie pe funcţie. Ţara asta are nevoie totuşi de stabilitate politică, de cât mai mulţi oameni buni pe funcţiile de decizie importante preşedinte, premieri, miniştri, secretari de stat, şefi de agenţii, care la rândul lor să creeze echipe bune în locul lor şi să facă politici publice care să genereze dezvoltare”, a declarat Bolojan.
Exclude înființarea unui nou partid politic
Ilie Bolojan a exclus ferm ideea de a crea un nou partid politic după încheierea mandatului de președinte interimar, explicând că proliferarea formațiunilor mici nu ajută la stabilitate, ci dimpotrivă.
„În România au apărut noi partide, dar pulverizarea lumii politice nu este o soluţie. Pentru că, gândiţi-vă, când ai şapte partide în Parlament, unul cu 7%, unul cu 10%, unul cu 5%, nu poţi să faci majorităţi. E o nebunie totală”, a afirmat Bolojan.
El a insistat că nu partidele în sine sunt problema, ci calitatea oamenilor politici, care de multe ori nu au sprijinit apariția unui nou val de lideri.
„Nu au avut, din păcate, o cultură de a permite creşterea unui nou val politic. Pentru că noi, cei care suntem în politică, suntem perisabili, ca şi produsele cu termen scurt de valabilitate”, a mai spus președintele interimar.
Ce va face Ilie Bolojan după mandatul la Cotroceni
În cazul în care coaliția de guvernare se va destrăma și Crin Antonescu va pierde alegerile, Ilie Bolojan a afirmat că nu vede nicio problemă în a reveni la funcția de simplu senator.
„Într-o situaţie ipotetic proastă, voi fi un simplu senator. Nu-i o ruşine să fii senator. Este o mare onoare. Ce voi face? Voi susţine proiectele judeţului Bihor”, a declarat el.
În continuare, Bolojan a explicat că va sprijini politicile sănătoase bazate pe experiența acumulată și pe reformarea administrației publice pentru a stimula dezvoltarea economică.
„Trebuie să premiezi munca, să descurajezi nemunca, să sancţionezi încălcarea regulilor şi să simplifici, să debirocratizezi. Asta nu am făcut, din păcate, de foarte mulţi ani”, a adăugat Bolojan.
Posibilă candidatură la șefia PNL?
Referitor la șefia PNL, Ilie Bolojan a declarat că nu a luat încă o decizie, aceasta urmând să fie luată împreună cu colegii de partid, în cadrul viitoarelor congrese.
„Asta va rămâne de văzut şi asta vor decide colegii. Din nou, un partid nu este o chestiune de persoană, e o chestiune de echipă”, a spus Bolojan.
În opinia sa, principalul obiectiv trebuie să fie ridicarea calității clasei politice și reducerea fragmentării Parlamentului pentru a putea guverna eficient.