Ilie Bolojan, liderul interimar al PNL, a discutat despre posibilitatea organizării alegerilor prezidenţiale în primăvară, afirmând că ar fi nepotrivit să se ţină în preajma sărbătorilor de Paşte. El a menţionat că din punctul său de vedere, ca o opțiune personală, acestea ar trebui să fie în martie sau mai, pentru o desfăşurare adecvată a scrutinului.

Calendarul propus de Ilie Bolojan pentru alegerile prezidenţiale

Preşedintele PNL, Ilie Bolojan, a declarat joi la Europa FM că alegerile prezidenţiale ar trebui să aibă loc în primăvară, ocolind sărbătorile.

„Alegerile au fost anulate. Gândiţi-vă că vom avea în primăvară alegeri, din nou, da?

Din punctul meu de vedere, există două posibilităţi, asta spun din punct de vedere personal, pentru că această chestiune, sigur, se va discuta în a doua etapă, după ce vom avea la final de an nou guvern. Dar trebuie să discutăm deschis”, a început el discuția.

Bolojan consideră că organizarea acestora înainte de Paştele Ortodox şi cel Catolic, ce vor cădea ambele pe 25 aprilie anul viitor, nu ar fi oportună.

„Ar fi impropriu ca, înainte cu două săptămâni de sărbătorile de Paşte, când toţi creştinii vor să-şi vadă de viaţa lor, să vină ei cu mizeriile lumii politice”, a subliniat Bolojan la Europa FM.

Liderul PNL a explicat că ar fi ideal ca alegerile să se desfăşoare în lunile martie sau mai.

„Deci, cred că, din punct de vedere social, nu pot fi organizate alegeri în această perioadă.

Şi atunci sunt două etape, sau varianta să fie organizate până la începutul lunii aprilie, martie, final de martie, început de aprilie, dar nu mai târziu de prima săptămână, din aprilie turul 2, sau să fie undeva organizate, să spunem, în luna mai, în aşa fel încât campania să înceapă după Paşti şi spre finalul lunii mai, se fac ambele tururi. E o chestiune de a ţine cont de această realitate”, a adăugat el.

Importanţa predictibilităţii în organizarea alegerilor

Potrivit lui Bolojan, este esenţial ca românii să aibă încredere în procesul electoral.

„Românii nu au încredere în lumea politică şi, dintr-un motiv aparent banal, că noi n-am reuşit să spunem că odată la patru ani, în ultima duminică din noiembrie, se ţin alegeri parlamentare și cu asta basta. Nu. Ce am făcut? Vedeți… le ținem atunci, le mutăm mai înainte, le punem într-o anumită ordine…

Și atunci, oamenii ce se gândesc? <<Măi, ăștia în loc să respecte regula jocului și asta e, cine iese, iese, ăștia caută să-și pregătească terenul de joc după gabaritul jucătorilor>>”, a subliniat el.

Bolojan a subliniat că este necesar ca după formarea unui nou guvern, să fie anunţată rapid data alegerilor.

alegeri, vot, alegători, secția de votare, voturi
SURSA FOTO: Dreamstime

„Eu cred că este important că, până la finalul acestui an, sau cel mai târziu, în prima săptămână după ce avem un nou guvern, să se anunţe clar. Sunt în perioada cutare, uite din ce argumente, sigur, absolut pertinente. Acesta este calendarul. Din data respectivă se pot depune candidaturi, se strâng semnături.

Nu cred că e normal să ne gândim acum ca de sărbători, de Crăciun, oamenii să strângă semnături pentru alegeri. Dar e clar că dacă nu dai o perspectivă clară şi un calendar explicit ce se întâmplă, dai naştere la supoziţii. Cred că e bine ca şi în acest domeniu să fii predictibil, să fii clar şi fără echivoc”, a conchis el.

Percepţia publică asupra alegerilor

Liderul PNL a subliniat că incertitudinea în privinţa alegerilor contribuie la lipsa de încredere a românilor în sistemul politic.  Ilie Bolojan a explicat că organizarea alegerilor într-un mod diferit de cel prevăzut poate da naştere unor percepţii negative.

Ilie Bolojan a subliniat că organizarea alegerilor într-un mod considerat incorect poate duce la o percepţie de nedreptate, similar cu un arbitraj părtinitor într-un meci. Atunci când partidele de la guvernare îndeplinesc simultan rolul de jucător şi arbitru, lipsa de transparenţă în deciziile lor poate creşte sentimentul de neîncredere în sistemul electoral.
„Asta este o formă de nedreptate. Este ca un arbitraj care se face incorect și oamenii sunt revoltați când văd că arbitrul nu joacă corect și favorizează o echipă. Și când uneori ești și jucător și arbitru, cum sunt partidele de la guvernare, dacă nu dau senzația că arbitrul joacă corect vine încă încă o dată sentimentul de neîncredere”, a mai spus el.

El a subliniat că este esenţial ca până la sfârşitul anului sau cel mai târziu în prima săptămână după instalarea noului guvern, să fie anunţat clar calendarul pentru alegeri:

„Deci, eu cred că este important ca până la finalul acestui an sau cel mai târziu în prima săptămână după ce avem un nou guvern să se anunțe clar: sunt în perioada cutare, uite din ce argumente, acesta este calendaru. Din data cutare se pot depune candidaturi, se strâng semnături.

Nu cred că e normal să ne gândim acum că de sărbători, de Crăciun, oamenii vor strânge semnături pentru alegeri. Dar e clar că dacă nu dai o perspectivă clară și un calendar explicit, ce se întâmplă? Dai naștere la supoziții”, a concluzionat el.