Într-un interviu recent, Ilie Bolojan, liderul PNL, a oferit o viziune clară despre provocările actuale ale României și ale Partidului Național Liberal. El a subliniat importanța unui leadership responsabil, în contextul crizei politice și economice, și a criticat abordările populiste care nu reflectă realitatea economică. Bolojan a detaliat și situația internă a PNL și problemele de încredere în sistemul politic, dar și în privința așteptărilor cetățenilor.
Liderul interimar al PNL, Ilie Bolojan, a discutat despre mai multe subiecte importante în contextul crizei politice și economice din România. Acesta a abordat atât dificultățile cu care se confruntă Partidul Național Liberal, cât și reacțiile electoratului în urma ultimelor alegeri.
Bolojan a menționat fricile și speculațiile legate de rezultatele recente, subliniind importanța responsabilității și stabilității politice pentru România, aflată într-o perioadă complexă. De asemenea, a analizat modul în care politicienii trebuie să gestioneze încrederea publicului și relațiile cu cetățenii, afirmând că politica trebuie să fie ghidată de respectul față de aceștia.
Bolojan, despre relațiile politice și strategia PNL
Bolojan a vorbit despre relațiile sale cu Klaus Iohannis, menționând că „nu am discutat cu Klaus Iohannis în ultimii 5 ani”.
„Nu am discutat cu dânsul în ultimii 5 ani. Președintele României are niște competente, niște obligații. Eu eram Primar la Oradea sau președinte de CJ. Nu trebuie să discute un Președinte de CJ cu un Președinte de țară”, a spus Bolojan.
El a adăugat că nu consideră necesar ca un Președinte de Consiliu Județean să aibă contacte frecvente cu președintele țării, având în vedere că funcțiile lor sunt distincte.
„Nu trebuie să fii prieten cu Bolojan, trebuie să fii partener cu cetățeanul”, a subliniat acesta, referindu-se la felul în care ar trebui să se construiască relațiile politice, accentuând că adevărata misiune a unui politician este să răspundă așteptărilor cetățenilor.
Referitor la viitoarele alegeri și strategiile politice, Bolojan a afirmat că PNL va candida cu liste deja stabilite, menționând că acestea nu sunt „listele mele” și că „nu mereu sunt cei mai buni oameni”, însă a subliniat că PNL a reușit să se alinieze și să reconfigureze echipa internă.
„PNL a incorporat lovitura asta. A aliniat oamenii pe care îi avea”, a explicat liderul liberalilor, arătând că echipa partidului a fost reorganizată în fața provocărilor recente.
Tensiuni sociale și îngrijorări în rândul populației
Bolojan a abordat și tema incertitudinilor legate de validarea alegerilor prezidențiale, exprimându-și îngrijorările cu privire la speculațiile și temerile generate de procesul electoral.
„Problema este că suntem într-o situație dificilă. Avem niște alegeri parlamentare care arată că o să fie un vot pulverizat, o să fie mai multe partide care vor intra și avem un tur doi la prezidenațile care încă nu este validat și pentru că nu este validat și pentru că s-a redispus numărătoarea, toate aceste chestiuni nasc niște speculații.
Oare ocupantul locului 2 va mai rămâne, se va inversa locul 2 și locul 3? Alegerile o să fie validate sau anulate? Toate aceste temeri și speculații generează tensiuni sociale, îngrijorări ale oamenilor”, a afirmat el.
Aceste incertitudini, potrivit lui Bolojan, sunt o sursă de instabilitate, care afectează atât politica, cât și încrederea cetățenilor în instituțiile statului.
În continuare, Bolojan a vorbit despre responsabilitatea sa personală și despre dedicarea față de țară, afirmând că „îmi pun la bătaie cei 20 de ani de muncă, în care am încercat să nu-mi bat joc de oameni”.
„Nici mie nu mi-a fost comod să plec dintr-o poziție de candidat la Senat și să mă trezesc în 2 zile, că după un scor prost, colegii mei m-au solicitat să vin și să fac ceva. M-am gândit și la țara noastră și văzând rezultatul…”, a spus el.
Acesta a explicat că votul din alegerile recente a fost un „vot de furie” dat împotriva clasei politice, dar și un semnal de dezamăgire care trebuie înțeles corect de politicieni.
„Votul de furie are cauzele lui, dar nu înseamnă că votul împotrivă este un vot bun. Suntem o țară poziționată în Flancul estic al NATO, o țară care dacă nu avem grijă ce facem cu stabilitatea ei, cu menținerea credibilității ei o să fie perioade complicate în perioada următoare.
Gândiți-vă ce înseamnă pentru o țară, ca în ochii investitorilor, a băncilor, a celor ce au afaceri cu această țară, să dai impresia de o țară neguvernabilă, o țară cu un președinte sau un Parlament pe care nu poți conta. Când o bancă dă un credit unui client, banca îi face o analiză de risc, în funcție de analiza asta îi dă credite. Dacă noi nu putem lua credite, nu putem funcționa”, a adăugat Bolojan.
Problemele economice ale României și încrederea în guvern
Bolojan a vorbit și despre situația economică a României, subliniind faptul că țara nu este autosuficientă și că depinde de împrumuturi externe pentru a menține echilibrul financiar.
„Nu suntem autosustenabili, din păcate. În ultimii ani am ajuns la niște deficite foarte mari, luăm credite mai mari ca să putem avea un echilibru. Orice guvern vine nu poate să nu ia credite în continuare. Și nu este tot una să fii un client în care banca are încredere sau un client în care nu”, a explicat liderul PNL, arătând că, indiferent de guvernul care va veni, situația economică va impune continuarea acestei practici.
Bolojan, a mai sublinit că este esențial ca politicienii să fie sinceri cu cetățenii despre dificultățile economice cu care se confruntă țara. Numai așa pot trece această neîncredere și momente de instabilitate.
„Trebuie să le spunem oamenilor realitatea!”, a spus el.
În ceea ce privește frica resimțită la nivelul populației, Bolojan a nuanțat ideea că, dincolo de frică, există o mare dezamăgire față de clasa politică.
„Cred că această emoție, furia, pleacă de la o dezamăgire mare față de lumea politică. La o scară mică am observat ceva, la alegerile locale, avem primari care fac o treabă relativ bună, dar sunt aroganți cu oamenii și au șanse mari să pierdă.
Avem primari care sunt pita lui Dumnezeu, dar nu fac mare lucru, doar să-i respectă pe oameni, îi salută, nu aruncă cheltuielile în aer, se comportă decent și chiar dacă nu fac mare lucru oamenii îi votează pe aceștia”, a spus el, adăugând că, pe acest fond al fricii și dezamăgirii, este ușor pentru politicieni să manipuleze percepțiile electoratului.
Bolojan a menționat că în România lucrurile s-au mișcat, s-au dezvoltat, dar problema a fost printre altele, favoritismul.
„Cu bune cu rele, în România, s-au construit autostrăzi, au crescut salarii, pensii”, a spus el.
La opinia că în fapt aici intervin alte chestiuni și anume că nu au fost corectate inechitățile, Bolojan a răspuns:
„Asta e valabil și invers, vă spun din aplicarea legii, când am început să taxăm parcările în Oradea erau niște categorii de oameni care nu plăteau, iar la polițiștii mei le era frică să le dea amendă. Când am insistat că cine nu plătește i se ridică mașina, oamenii au înțeles. Legea se aplică la toți! ”, a spus el.
Promisiuni nerealiste despre taxe: Ce trebuie să știe românii
În cadrul discuțiilor recente, Bolojan a subliniat un punct important referitor la promisiunile politice privind scăderea taxelor.
Potrivit acestuia, orice politician care afirmă că va reduce taxele anul viitor ar trebui privit cu scepticism.
„Cine va spune că va scădea taxe anul viitor, îi minte pe oameni!”, a declarat Bolojan, atrăgând atenția asupra realității economice.
În opinia sa, atunci când candidezi la o funcție, există două abordări posibile: una onestă, prin care le spui cetățenilor care este situația actuală, și alta, mai populistă, care se bazează pe promisiuni de scădere a taxelor, pentru a crea așteptări mari în rândul votanților.
„Când candidezi la o funcție ai două abordări, le spui oamenilor care este situația și să le spui o ipoteză de lucru, a doua variantă, știi care sunt dorințele, nemulțumirile și creezi niște așteptări puternice să câștigi alegerile”, a continuat liderul PNL.
Bolojan a adăugat că această abordare populistă, care implică promisiuni nerealiste, duce de cele mai multe ori la dezamăgiri, atunci când realitatea nu se aliniază cu așteptările.
„Cei care suprasolicită creează dezamăgiri. Oamenii nu te uită. Nu există posibilitatea de a scădea taxe în timp real, dar trebuie să creeze posibilitatea de a colecta. Doctrina partidului meu este să las cât mai mult la oameni, nu să le iau”, a spus el, subliniind că oamenii nu uită astfel de promisiuni și, în final, aceste așteptări exagerate pot eroda încrederea în politicieni.
Totodată, Bolojan a menționat că, de fapt, nu există posibilitatea de a scădea taxele în termen scurt, având în vedere constrângerile economice.
În acest context, Bolojan a reiterat că doctrina PNL este de a lăsa cât mai mult la oameni, nu de a le lua, subliniind importanța unui echilibru între colectarea taxelor și susținerea economică a cetățenilor.