Ilie Bolojan, despre cele mai importante proiecte pentru România, după Summit-ul Inițiativei Celor Trei Mări

Ilie Bolojan a afirmat că la cel de-al 10-lea Summit al Inițiativei Celor Trei Mări, tema principală discutată a fost conectivitatea.

”O direcţie importantă în aceşti zece ani a fost creşterea conectivităţii pe direcţia nord-sud, atât din punct de vedere energetic, dar şi pe calea ferată şi rutier”, a spus acesta.

Președintele interimar a subliniat că unul dintre cele mai importante proiecte pentru România este Via Carpatia, o rețea de autostrăzi și drumuri expres care conectează nordul Europei, de la Marea Baltică, până în sud, traversând România până la Marea Neagră și continuând prin zona Balcanilor până la Marea Adriatică.

”Pe teritoriul ţării noastre este un profil de drum expres care intră în România pe relaţia Debreţin-Oradea, coboară spre sud pe relaţia Arad-Timişoara şi apoi înspre zona Constanţa, spre Bulgaria-Calafat şi spre Serbia, spre Belgrad şi apoi spre Peninsula Balcanică.

Şi din discuţiile pe care le-am avut chiar ieri cu Compania Naţională de Drumuri şi Autostrăzi sunt în situaţia în care până la finalul acestei luni vor fi în situaţia de a definitiva o parte din licitaţiile care sunt în momentul de faţă în curs pe cele trei tronsoane ale drumului expres Arad-Oradea, în aşa fel încât în luna mai cel puţin primul tronson de la Oradea la Salonta să poată fi semnat. De asemenea, celelalte două tronsoane sunt în diferite faze de achiziţii”, a afirmat el.

Bolojan a adăugat că un tronson al proiectului, cel dinspre Arad, este în prezent în contestație, iar tronsonul din mijloc se află în faza de analiză.

”De asemenea, tot în faza de licitaţie este şi tronsonul de la Timişoara înspre Stamora-Moraviţa de drum expres, în aşa fel încât şi conexiunea pe relaţia Balcani să fie realizată. Şi dacă totul va fi bine, am putea fi în situaţia în care, în vara acestui a, spre toamnă, aceste tronsoane de drum expres ale Via Carpatia de pe teritoriul României să poată fi în situaţia de a ajunge în faza de execuţie”, a spus acesta.

Potrivit președintelui interimar, pe tronsonul drumului expres Arad-Oradea se află deja în desfășurare proiectarea și execuția, urmând să fie semnat contractul, astfel că lucrările ar putea începe în curând. În schimb, pe tronsonul de la Timișoara spre Stamora-Moravița, perioada de proiectare va urma să înceapă, iar după câteva luni, cel mai probabil anul viitor, se va putea demara execuția lucrărilor.

”De asemenea, o conexiune importantă care este restantă este conectarea portului Constanţa atât rutier cât şi feroviar pe direcţia nord-vest, atât pentru conectarea pe direcţia Europei Centrale, dar şi pe direcţia de nord, în aşa fel încât potenţialul mare al acestui port pentru a deveni un hub european pe direcţia de transport transcaucaziană să se consolideze în anii următori şi aşa cum s-a văzut în aceşti ani”, a menționat acesta.

Legătura rutieră și feroviară cu Portul Constanța

Ilie Bolojan a subliniat că intrarea României în Schengen, dar și, din păcate, războiul din Ucraina, au dus la o creștere semnificativă a traficului prin portul Constanța, ceea ce a avut un impact pozitiv asupra sectorului logistic și a contribuit la dezvoltarea regiunii sud-estice a României.

El a anunțat că țările participante au adoptat o declarație prin care își exprimă intenția de a continua colaborarea în domenii esențiale precum conectivitatea și energia, subiecte importante discutate atât ieri, cât și astăzi.

Președintele interimar a exprimat satisfacția pentru discuțiile purtate în marja Summit-ului cu ministrul Energiei, Sebastian Burduja, în care au fost apreciate proiectele importante ale României pe componenta energetică, precum reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă și microcentralele nucleare. Aceste proiecte au fost considerate esențiale în colaborarea economică româno-americană, având rolul de a îmbunătăți mixul energetic și de a asigura o energie sigură și accesibilă pentru România în viitor.

De asemenea, în cadrul întâlnirii de astăzi, au fost acceptate ca membri asociați două țări balcanice, Muntenegru și Albania. Pe lângă partenerii strategici deja consacrați, precum Statele Unite, Japonia, Germania și Uniunea Europeană, au fost aprobate și două țări importante, Turcia și Spania.

”Mă bucur că a fost o discuţie în marja acestui Summit ieri, cu domnul ministru Burduja şi proiectele importante care sunt prevăzute în economia României pe componenta energetică, reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, dar şi partea de microcentrale nucleare au fost apreciate ca proiecte importante în colaborarea economică român-americană, ele având rolul de a îmbunătăţi mixul energetic şi de a face ca România să aibă o energie sigură şi ieftină în anii următoare.

În întâlnirea de astăzi, au mai fost acceptaţi ca membri asociaţi două ţări balcanice, Muntenegru şi Albania, şi de asemenea, pe lângă partenerii strategici consacraţi, Statele Unite, Japonia, Germania şi Uniunea Europeană, au mai fost aprobate două ţări importante, Turcia şi Spania”, a mai spus Bolojan.