Ilie Bolojan crede că fără descentralizare nu se poate face ceva bun pentru comunități

Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a fost prezent la Uniunea Consiliilor Județene din România, unde a avertizat că fără descentralizare nu se poate face ceva bun pentru comunități deoarece viziunile de la centru diferă de problemele reale din teritoriu. În opinia sa, nu se poate face performanță în administrația locală dacă nu există politici publice care să creeze condiții pentru acest lucru. Potrivit spuselor sale, fără o colaborare între Preşedinţie, Executiv şi o majoritate parlamentară „în spirit de fair play şi de corectitudine” nu poate exista stabilitate.

El a atras atenția că există soluții care nu sunt valabile la Botoșani, dar care pot fi aplicate la Hunedoara. De aceea, spune el, este important să ai flexibilitatea necesară și posibilitatea de a lua decizii în funcție de contextul local.

„Dacă în anii în care am fost în administrație am reuşit să fac câte ceva, a fost că întotdeauna am căutat să colaborez atât pe orizontală, cât și pe verticală cu toţi cei cu care trebuia să colaborăm şi cred că astăzi şi mâine este o conjunctură bună să existe într-adevăr o colaborare între administrația locală și partea de Guvern şi majoritatea parlamentară în aşa fel încât să putem performa în fiecare comunitate, pentru că ţara noastră nu se schimbă din Bucureşti, ci se schimbă din fiecare comunitate şi din fiecare judeţ”, a explicat el.

Ilie Bolojan a vorbit și despre situația complicată întâlnită pe plan internațional, „în care războiul, care este totuși aproape de granițele noastre, nu e foarte clar cum se va finaliza”. De altfel, pe plan comercial există conjuncturi care nu arată foarte bine și care ne pot influența economia. De aceea, crede el, este nevoie de o stabilitate politică pentru a ține lucrurile într-o direcție bună.

„Suntem într-o situație complicată atât în țara noastră, venim după alegerile care nu s-au finalizat anul trecut, avem o neîncredere puternică atât în instituții cât și în lumea politică, nu trebuie să fugim de aceste lucruri. Și este clar un clivaj important în societate. Asta e o realitate pe care nu o putem ocoli. Avem o situație complicată și în plan internațional, în care războiul care este totuși aproape de granițele noastre, nu e foarte clar cum se va finaliza.

Vedem că și în plan comercial sunt conjuncturi care nu arată foarte bine și care ne pot influența economia. Și în această situație, cred că din punct de vedere central, din nou suntem conștienți de câteva lucruri. Pentru a putea schimba lucrurile, pentru a putea face față situațiilor care vor apărea și care sunt provocatoare și problematice pentru noi, cred că suntem cu toții conștienți că avem nevoie de o stabilitate politică.

Asta este o condiție obligatorie. Nu este suficientă, dar este absolut necesară. Dacă nu vom avea această stabilitate în perioada următoare, lucrurile nu vor arăta bine pentru că nu ai cum să poți să ții lucrurile într-o direcție bună, să reacționezi, să faci reforme, dacă nu ai o stabilitate”, a precizat președintele interimar al României.

Ilie Bolojan vrea o gestionare cât mai bună a bugetului statului

El crede că este nevoie de o gestionare cât mai bună a bugetului statului şi de reforme fiscale, ceea ce înseamnă o reducere a cheltuielilor statului. Fără reforme fiscale, spune el, România nu va putea merge mai departe. Acesta a reamintit că direcţia prioritară a ţării trebuie să fie o economie puternică şi competitivă. Pentru a ne proiecta un viitor prosper trebuie să gestionăm prezentul, inclusiv alegerile prezidenţiale, a punctat el.

Din punctul lui de vedere, cea mai bună formulă pentru prosperitate financiară este o economie puternică şi competitivă, care să facă faţă provocărilor importante care vin.

„Am văzut că dacă vrea, într-adevăr, să contribui la stabilitate, preşedintele României trebuie să colaboreze cu Guvernul, trebuie să colaboreze cu toţi cei care sunt factori decidenţi. Când, gândiţi-vă, te duci la un Consiliu European, se discută de competitivitate, de energie şi când vii acasă, dacă nu există o colaborare cu Guvernul, dacă nu există o consultare ca să te aliniezi şi să pui în practică ceea ce se convine acolo, nu faci decât nu doar să nu mai fii serios în raport cu cei cu care te întâlneşti, dar să pui ţara noastră într-o situaţie complicată.

O chestiune, cred, de care trebuie să fim conştienţi este că nu putem redistribui ceea ce nu avem. Şi pentru asta, cred că trebuie să fim pragmatici, să fim conştienţi, aşa cum a spus şi domnul prim-ministru, că este nevoie de o gestionare cât mai bună a bugetului, ceea ce înseamnă reforme, ceea ce înseamnă o reducere a cheltuielilor statului, pentru că fără o astfel de chestiune, care nu se face foarte uşor, nu vom putea merge mai departe şi asta este o condiţie necesară pentru ca banii economisiţi să fie duşi, într-adevăr, în dezvoltare, în cofinanţarea fondurilor europene şi în proiecte de investiţii în sănătate sau în educaţie”, a spus politicianul la adunarea generală a Uniunii Naționale a Consiliilor Judeţene din România de la Chiţorani, județul Prahova.

„Cred că suntem conştienţi cu toții de două perspective – una care vine din partea dumneavoastră, a administraţiei, şi una care vine din zona centrală. Nu putem să facem performanță în administrația locală dacă nu există politici publice care să ne creeze condiţii pentru acest lucru.

Şi ne-am bătut și cred că trebuie să ne batem în continuare, dumneavoastră, pentru ca întotdeauna politicile publice care sunt făcute de la nivel guvernamental, de la nivel parlamentar, legile, să ne creeze condiţii pentru a putea să ne facem datoria față de cetățenii pe care îi reprezentăm la primăriile unde sunt primari și la consiliile judeţene unde dumneavoastră vă desfăşurați activitatea.

Cred că suntem cu toții conştienţi că fără o descentralizare, fără un transfer de responsabilități cât mai mare posibil către administraţia locală, către serviciile deconcentrate din teritoriu, nu vom putea să valorificăm apropierea pe care cei care au responsabilități în comunități o au faţă de cetățeni, în aşa fel încât să dăm maxim posibil în condițiile date”, a completat el.