Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, a susținut un discurs la Sinaia, în care a evidențiat atât realizările recente ale României în materie de stabilitate și investiții, cât și provocările generate de deficitele mari și de dependența de datorii.
Ilie Bolojan, discurs la Sinaia
În discursul susținut la Sinaia, Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor, a vorbit despre realizările și provocările actuale ale României în contextul guvernării și dezvoltării economice.
Bolojan a salutat reprezentanții locali și naționali prezenți, subliniind că, deși România a beneficiat de stabilitate și creștere economică în acest ciclu de guvernare, există și un „preț” de plătit, în special prin deficitele acumulate. Acesta a menționat că România s-a împrumutat cu 44 de miliarde de euro în 2024, în timp ce volumul total al investițiilor nu va depăși 24 de miliarde, din care aproximativ 30% sunt fonduri europene. Această situație, spune Bolojan, generează o dependență de datorii care, inevitabil, va impune costuri viitoare.
”Îi salut pe toți aleșii noștri, pe toți cei care reprezintă aici milioane de români, cu demnitate și cu cinste. E un final de ciclu de guvernare în care am avut stabilitate, în care a fost o creștere economică, în care s-au realizat multe programe de investiții. Dar e și un preț pentru asta. Suntem în situația în care avem deficite foarte mari. Anul acesta am luat 44 de miliarde de euro împrumuturi, iar volumul de investiții total în România nu va depăși 24 de miliarde de euro, dintre care aproximativ 30% sunt fonduri europene. Înseamnă că avem un deficit și, că ne place că nu ne place, ne ducem pe datorie. Nu e doar o problemă de dacă, ci o problemă de când, până când va veni un decont pentru această situație.”
Bolojan a punctat importanța sincerității față de populație și nevoia ca politicienii să recunoască problemele structurale ale României. În opinia sa, deficitul actual reprezintă o sumă care ar fi putut finanța construirea a mii de kilometri de autostradă, evidențiind astfel pierderile de oportunități pe termen lung. El a subliniat că este necesară o schimbare pentru a avea un stat și un guvern mai eficiente, avertizând că actualul model de guvernare nu mai este sustenabil.
”Și cred că noi avem responsabilitatea să spunem aceste lucruri și să le spunem oamenilor ce trebuie făcut pentru ca, într-adevăr, România să fie modernă și prosperă, altfel, gândiți-vă că lucruri pe care le-am putea face nu le mai vedem. Știți ce înseamnă un deficit de peste 20 de miliarde de euro? Vă rog să vă gândiți ca 1km de autostradă sau de drum expres înseamnă 10 sau 15 milioane de euro. Înseamnă că am putea avea 1500- 2.000km de autostrăzi în România într-un singur an, numai din deficit, nu vorbesc din total de credite, nu vorbim de Autostrada Unirii, vorbim de cât a făcut România în 30 de ani.
Trebuie să avem un Guvern și un stat eficient. Nu mai putem să mergem în această formulă, orice s-ar întâmpla.”
Importanța unei administrări eficiente la nivel local.
Pe lângă aspectele economice, Bolojan a discutat despre importanța unei administrări eficiente la nivel local. Asemănând administrarea unei comunități cu menținerea curățeniei într-o localitate, el a spus că este necesară o infrastructură adecvată și măsuri de sancționare pentru a păstra ordinea. A afirmat că schimbarea unei țări nu vine doar prin acțiunea guvernului, ci și prin implicarea și reacțiile corecte ale cetățenilor.
”Cei care sunt în administrație știu. Vrei să-i curățenie într-o localitate? Înseamnă că trebuie să faci curățenie. Trebuie să o menții și trebuie să-i sancționez pe cei care fac mizerie. Și să creezi o infrastructură pentru asta. Nu un Guvern schimbă o țară, ci oamenii schimbă o țară. Oamenii trebuie să primească stimuli corecți, ca sa aibă reacții corecte.”
Ilie Bolojan cere schimbări structurale
În privința economiei, Bolojan a făcut apel la schimbări structurale, atrăgând atenția asupra faptului că România este dependentă de importuri pentru două treimi din produsele alimentare. El a subliniat nevoia de a încuraja piața muncii, propunând acordarea ajutoarelor sociale doar în zonele unde nu există locuri de muncă și pentru cei care au cu adevărat nevoie. Bolojan a sugerat că guvernele liberale ar trebui să colaboreze strâns cu administrațiile locale pentru a susține performanța și dezvoltarea durabilă.
”Cei care sunt în administrație știu. Vrei să-i curățenie într-o localitate? Înseamnă că trebuie să faci curățenie. Trebuie să o menții și trebuie să-i sancționez pe cei care fac mizerie. Și să creezi o infrastructură pentru asta. Nu un Guvern schimbă o țară, ci oamenii schimbă o țară. Oamenii trebuie să primească stimuli corecți, ca sa aibă reacții corecte.
Nu în ultimul rând, dacă vrem să vorbim de o țară prosperă, trebuie să susținem schimbări structurale în economie. N-avem altă posibilitate. Altfel, rămânem în capcana salariului minim. Gândit-vă că, totuși, importăm două treimi din producția alimentară. Eu cred că noi trebuie să spunem ca mai mulți oameni să ajungă pe piața muncii, asta înseamnă ajutoare sociale doar pentru cei care au nevoie și doar în zonele unde nu sunt locuri de muncă. Înseamnă stimularea muncii.”
Mesaj de susținere pentru Nicolae Ciucă
În final, Bolojan a îndemnat liberalii să fie vocali și implicați în alegerile parlamentare și prezidențiale, pentru a asigura o reprezentare puternică în Parlament, care să le permită promovarea de miniștri și proiecte de guvernare. Totodată, el a transmis un mesaj de susținere pentru candidatul prezidențial Nicolae Ciucă, subliniind că votul pentru acesta înseamnă o opțiune pentru responsabilitate, experiență și bun simț.
”Pentru ca PNL să fie în guvernare, pentru ca să-și poată propune miniștrii, trebuie ca vocea liberalilor în fiecare județ, în aceste alegeri, parlamentare să fie foarte puternică, în așa fel încât să avem grupuri parlamentare cât mai puternice, pentru că atunci contezi și calitatea oamenilor contează, dar și numărul lor contează. Vă rog să faceți campanie atât pentru parlamentare, cât și pentru prezidențiale. Și putem spune foarte corect că la prezidențiale votăm pentru responsabilitate, votăm pentru experiență, votăm pentru bun simț, votăm Nicolae Ciucă președinte.”