Ilie Bolojan nu vrea să candideze la alegerile prezidențiale
Liderul interimar al PNL, Ilie Bolojan, nu își dorește o candidatură la alegerile prezidențiale. El consideră că este mai bine ca numărul candidaților din zona de coaliție să fie cât mai mic, unul sau doi cel mult. Totuși, actuala coaliție de guvernare este foarte diversă, incluzând PSD, PNL, UDMR și USR, ceea ce face dificilă găsirea unui candidat capabil să mobilizeze tot acest electorat.
Candidatul ar trebui să aibă capacitatea de a obține cel puțin 25-30% din primul tur. În cazul în care acest lucru nu este realizabil, există riscul de a repeta greșelile trecutului. În timpul unei campanii, oricât de civilizată ar fi, atacurile nu pot fi evitate și pot afecta guvernarea, ceea ce ar putea duce la conflicte în cadrul coaliției.
Din punctul lui de vedere, este important ca România să aibă un candidat care să garanteze stabilitatea, predictibilitatea și încrederea în țară. Instabilitatea și lipsa de predictibilitate la nivelul statului ar putea duce la probleme foarte mari.
„Cred că, cu cât sunt mai puţini candidaţi, unul, doi, maxim, din zona de coaliţie, cu atât este mai bine. Trebuie să discutăm deschis şi de un singur candidat. Gândiţi-vă că această coaliţie este foarte diferită. PSD, PNL, UDMR, USR. Nu este foarte uşor să găseşti un candidat care are capacitatea, din prima, să mobilizeze electoratele.
E o chestiune destul de complicată, pentru că există o atitudine de ostilitate vizavi de lumea politică. Cred că trebuie bine analizată această chestiune, indiferent că e un candidat politic sau unul independent, e clar că ar trebui să acopere nişte bazine mai mari electorale, în aşa fel încât să aibă capacitatea să ia cel puţin 25-30% din primul tur.
Dacă nu are această capacitate şi din analize nu iese, pur şi simplu, v-am spus, riscăm să repetăm ceea ce s-a întâmplat. Plus, vă daţi seama, într-o campanie, oricât ai vrea să faci o campanie de soft, de civilizată, este inevitabil să nu înceapă nişte atacuri, cu impact pe guvernare, şi atunci partidele se simt afectate. (…) Exact asta ne mai trebuie, să transferăm dintr-o competiţie prezidenţială conflictele în coaliţia de guvernare.
Nu îmi doresc această chestiune, o spun foarte deschis, pentru că nici cea de preşedinte de partid nu mi-am dorit-o. E o chestiune foarte importantă să avem un candidat care garantează că România este o ţară predictibilă, stabilă şi una de încredere. E foarte important asta pentru noi. (…)
Pentru că în condiţiile în care, la nivelul statului, preşedinte, premier, coaliţie de guvernare, introduci instabilitate şi lipsă de predictibilitate, înseamnă nişte probleme foarte mari”, a explicat liderul liberalilor la Europa FM.
PNL nu vrea ca alegerile prezidențiale să fie înainte de Sfintele Paști
Din primăvară, vor avea loc din nou alegerile prezidențiale. Pe 20 aprilie 2025 vor fi sărbătorite atât Paștele Ortodox, cât și Paștele Catolic, de aceea el crede că ar fi inadecvat să se organizeze alegerile prezidențiale cu două săptămâni înainte de această Mare Sărbătoare, când toți creștinii vor dori să se concentreze pe viața lor personală, nu pe „mizeriile lumii politice”.
În opinia sa, din punct de vedere social, nu ar trebui să se organizeze alegeri în această perioadă. Sunt două opțiuni: să se organizeze alegerile prezidențiale până la începutul lunii aprilie, cu turul 2 înainte de prima săptămână din luna aprilie, sau să se organizeze în luna mai, astfel încât campania electorală să înceapă după Sfintele Paști și să se finalizeze cu ambele tururi la sfârșitul lunii mai. Vezi aici mai multe detalii.