Subvenții de 1.000 de euro
Subvenții de 1.000 de euro. În funcție de locul de reședință al medicului de familie, subvențiile pot varia. Propunerea include, de asemenea, furnizarea de asigurări pentru cabinetul medicului care optează să-și desfășoare practica într-o zonă rurală.
Consiliul Județean Bihor intenționează să acorde subvenții de până la 1000 de euro lunar medicilor de familie care activează în zonele rurale.
Inițiativa vizează relocarea medicilor de familie în comunitățile afectate de un deficit semnificativ în ceea ce privește serviciile de medicină primară.
Ilie Bolojan a comunicat această propunere joi, în cadrul unei conferințe de presă desfășurate la sediul PNL Bihor, menționând că ideea aparține prefectului județului, Dumitru Țiplea.
Ilie Bolojan a declarat într-o conferință de presă că CJ Bihor plănuiește să acorde lunar bonusuri financiare pe o perioadă de 2-3 ani pentru medicii care aleg să practice în zonele rurale.
El a menționat că această măsură are scopul de a asigura prezența medicilor de familie în toate localitățile. Astfel, facilitează și condiționează:
- condițiile de lucru
- un cabinet bine echipat
- o locuință de serviciu adecvată
- posibilitatea de a beneficia de locuințe puse la dispoziție de autoritățile locale
- alte forme de sprijin financiar
„CJ Bihor va aloca în fiecare lună niște bonusuri financiare, pe o perioadă de 2-3 ani de zile (…) pentru medicul care se duce acolo, în așa fel încât toate localitățile să aibă medic de familie sau, dacă sunt mai mari, să fie 2-3 medici.
Medicului de familie i se va garanta cabinet pus la punct și locuință de serviciu pusă la punct, iar dacă vrea să se stabilească în respectivele localități – și locuri de casă puse la dispoziție de autoritățile locale, precum și alte elemente de sprijin financiar”, a punctat Ilie Bolojan, în declarația de presă de la sediul PNL Bihor.
Programul va fi implementat anul viitor
Ilie Bolojan a explicat în cadrul conferinței de presă că:
- în cazul în care medicul de familie are cabinetul în comuna respectivă, dar nu locuiește acolo, subvenția acordată va fi mai mică
- în situația în care medicul locuiește în acea comunitate și este disponibil și după-amiaza și seara, subvenția va fi mai mare.
El a indicat că implementarea acestui program este planificată să înceapă anul viitor, în primele zile din luna ianuarie.
El a menționat că vor semna un protocol. După aprobarea bugetului, vor activa imediat acest mecanism.
Medicii de familie au nevoie de motivații
Dumitru Țiplea a exprimat că este necesar să se ofere motivații medicilor de familie pentru a activa în:
- zonele izolate
- comunele mai mici, care nu beneficiază de o densitate mare de pacienți
Fiecare locuitor al Bihorului trebuie să aibă acces la servicii de medicină de familie, indiferent de locul de rezidență.
Țiplea a subliniat că acest proiect este unul pilot, fiind singurul județ care și-a propus un astfel de obiectiv.
„Medicii de familie trebuie să fie motivați să meargă și în cătunele izolate, și în comunele mai mici, care nu oferă o pacientură bogată. Practic, ne-am propus ca în maximum doi ani fiecare bihorean să aibă acces la medicina de familie, indiferent unde locuiește. Este un proiect pilot, niciun alt județ nu și-a propus acest lucru”, a spus și Dumitru Țiplea.