Ilie Bolojan (PNL), despre renumărarea voturilor: Este o decizie confuză, nu induce decât îngrijorări

Ilie Bolojan

SURSA FOTO: Dreamstime

Ilie Bolojan (PNL) crede că renumărarea voturilor din primul tur al alegerilor prezidențiale este o decizie neclară, care doar provoacă îngrijorări, tensiuni și reacții la vot, care la alegerile parlamentare ar putea fi greu de anticipat.

Ilie Bolojan, despre renumărarea voturilor din primul tur al alegerilor prezidențiale

Ilie Bolojan nu dorește să comenteze prea mult asupra deciziei, dar tot crede că este una confuză. Nu doar că s-a dispus renumărarea voturilor, dar s-a stabilit și un termen foarte strâns pentru finalizarea procesului, adică până mâine la prânz, ceea ce este imposibil de realizat. Cele 9 milioane de voturi trebuie scoase din saci, numărate și supravegheate. Un termen atât de scurt nu poate fi respectat.

În opinia lui, o decizie care nu poate fi pusă în practică nu poate fi considerată o decizie bună. Este foarte probabil ca termenul să fie prelungit, dar că nu poate fi înainte de alegerile parlamentare deoarece mulți dintre cei care trebuie să se ocupe de numărarea voturilor sunt și membri ai birourilor electorale pentru aceste alegeri.

Întregul proces va fi finalizat săptămâna viitoare. Din cauza lipsei de încredere în acest context, atenția se deturnează de la alegerile parlamentare, creând tensiuni sociale care pot influența votul. Într-o zonă electorală deja plină de suspiciuni și agitație, orice decizie confuză nu face decât să adâncească îngrijorările, tensiunile și reacțiile la vot, care sunt greu de prevăzut, a avertizat el. Oamenii se întreabă, acum, dacă voturile vor fi validate sau nu, iar acest lucru poate provoca frustrare și confuzie, la fel cum s-a întâmplat și la alegerile prezidențiale, afectând în final cetățenii, nu politicienii.

„Nu comentez pe fond decizia, spun doar că este o decizie confuză, pentru că nu doar că s-a dispus renumărarea voturilor ci s-a dat un termen de pronunţare până mâine la prânz, ceea ce înseamnă că este imposibil de respectat. Cele 9 milioane de voturi, în saci, vă puteţi imagina că trebuie luate din saci, trebuie numerate, trebuie supravegheată numărătoarea.

O decizie, când se dă, dacă nu o poţi pune în practică, nu o poţi numi o decizie bună. Este foarte probabil că se va da probabil un nou termen. Nu poate fi înainte de alegerile parlamentare, pentru că o bună parte dintre membrii birourilor care trebuie să numere sunt şi la parlamentare.

O să avem o finalizare săptămâna viitoare, deci şi o validare şi pe acest fond de neîncredere pe care îl avem, în loc să ne concentrăm pe alegerile parlamentare (..) toată atenţia este deturnată, se creează o stare de tensiunea social care influenţează acest context electoral.

Problema de bază că este că, într-o zonă electorală plină de suspiciuni, plină de agitaţie, orice decizie de genul acesta, confuză, nu induce decât îngrijorări, tensiuni şi reacţii la vot, la parlamentare, pe care poate nu le putem prognoza. Oamenii se gândesc, dar oare ce o să fie, dacă le validează, dacă nu le validează. (..) O să ne ne trezim, exact ca la prezidenţiale, că s-ar putea să ne doară capul. Nu pe cei din politică ci pe cetăţeni”, a spus președintele interimar al PNL, joi, 28 noiembrie 2024.

Startul campaniei pentru turul doi al alegerilor prezidențiale, blocat de decizia CCR

Startul campaniei pentru al doilea tur al alegerilor prezidențiale depinde doar de validarea oficială a Curții Constituționale a României (CCR). Legea spune clar că campania electorală poate începe doar după ce CCR confirmă oficial primii doi candidați cu cele mai multe voturi. Până atunci, orice activitate electorală este suspendată.

Deși, conform planului stabilit de Executiv, campania prezidențială ar fi trebuit să înceapă vineri, decizia CCR a fost amânată. Aceasta a avut loc din cauza cererilor depuse de Cristian Terheș și Sebastian Constantin Popescu, care au cerut anularea rezultatelor primului tur al alegerilor prezidențiale. Decizia finală a CCR este acum așteptată vineri.