Ilie Bolojan, prima reacție după ce a fost ales președinte al Senatului

Ilie Bolojan, liderul Partidului Național Liberal (PNL), a oferit prima reacție după ce a fost votat drept noul președinte al Senatului. Ilie Bolojan a declarat că va face tot posibilul pentru a reprezenta cu demnitate atât Senatul, cât și țara, subliniind importanța elaborării unor legi clare și eficiente, care să rezolve problemele existente și să ofere românilor și antreprenorilor o direcție clară în anii următori.

Ilie Bolojan
SURSA FOTO: Dreamstime

Bolojan a menționat necesitatea reformării instituțiilor din jurul Parlamentului, pe care le-a considerat printre cele mai ineficiente din ultimele două decenii. De asemenea, a precizat că nu și-a propus niciodată să ocupe funcția de președinte al Senatului, aceasta nefiind un obiectiv pentru el.

„Voi face tot ce este posibil să reprezint Senatul și țara noastră. În primul rând să putem genera legi cât mai bune, cât mai clare! Nu legi care sună neapărat bine, dar legi care rezolvă probleme și românii, antreprenorii noștri să aibă o direcție în anii următori. Trebuie să reformăm instituțiile din jurul Parlamentului român. În ultimii 20 de ani au fost cele mai ineficiente instituții. Nu m-am gândit niciodată că voi ajunge președintele Senatului României, nu a fost un obiectiv pentru mine. Voi reprezenta cu demnitate Senatul și țara noastră”, a declarat Ilie Bolojan.

Bolojan îl va înlocui în această funcție pe Nicolae Ciucă, fost lider al PNL și actual candidat la alegerile prezidențiale din acest an.

Propunerile și procesul de votare

Ilie Bolojan a fost ales cu 70 de voturi „pentru”. Iată propunerile grupurilor parlamentare pentru funcția de președinte al Senatului:

PNL: Ilie Bolojan
AUR: Mircia Chelaru
SOS România: Cosmina-Nadia Cerba
PSD, USR, UDMR, POT: Nu au avut candidați proprii. UDMR a susținut propunerea PNL.

Schimbări și la Camera Deputaților

În aceeași zi, deputatul PSD Șerban Ciprian Constantin a fost ales președinte al Camerei Deputaților, cu 195 de voturi „pentru” și 86 „împotrivă”. Contracandidatul său, deputatul Dumitru Coarnă (S.O.S. România), a obținut 86 de voturi „pentru” și 195 „împotrivă”.

Votul a fost secret, iar Șerban Ciprian Constantin a fost susținut de coaliția formată din PNL, UDMR și minorități. Dumitru Coarnă a avut susținerea AUR și POT, în timp ce USR nu a făcut nicio propunere.

Conform Regulamentului Camerei Deputaților, președintele Camerei este ales pentru întreaga durată a mandatului Camerei, prin vot secret cu buletine de vot. Dacă niciun candidat nu obține majoritatea, se organizează un tur doi între primii doi candidați.