106 ani de administrație românească sărbătoriți la Oradea. Ilie Bolojan subliniază importanța comunităților locale în dezvoltarea României
Oradea a fost, luni, gazda festivităților dedicate aniversării a 106 ani de la instaurarea administrației românești în oraș, eveniment marcat prin ceremonii solemne, momente comemorative și demonstrații militare. La manifestări au participat președintele interimar al României, Ilie Bolojan, și candidatul Alianței Electorale România Înainte, Crin Antonescu.
În debutul discursului său, Ilie Bolojan a cerut un moment de reculegere în memoria Papei Francisc, despre care a spus că a fost considerat unul dintre marii prieteni ai României.
El a declarat că este onorat să se adreseze participanților în calitate de președinte interimar, amintind că a fost prezent la această sărbătoare în fiecare an, de peste două decenii, în diferite ipostaze. Acesta a afirmat că a venit în numele președintelui României pentru a cinsti memoria celor care, în anii 1918 și 1919, au pus bazele statului român.
Bolojan a explicat că istoria națională este formată și din istorii locale, iar pentru comunitatea din Oradea, efectele Adunării de la Alba Iulia s-au resimțit în 20 aprilie 1919, când Armata Română a intrat în oraș, restabilind ordinea într-o perioadă de haos.
„Sunt onorat să vă pot adresa câteva cuvinte în calitate de Preşedinte interimar al României, după cum ştiţi, fiind prezent în diferite calităţi la această sărbătoare în fiecare an de peste 20 de ani, aşa cum sunteţi şi mulţi dintre dumneavoastră.
Am venit ca în numele Preşedintelui României să cinstesc memoria celor care au pus în 1918, 1919, o cărămidă la fundaţia României. Istoria ţării noastre este şi o sumă de istorii mici, şi, pentru comunitatea română din Oradea, efectele Adunării de la Alba Iulia din 1 Decembrie s-au simţit abia peste câteva luni, când, în 20 aprilie 1919, într-o zi de Paşti, aşa cum este şi astăzi, Armata Română a intrat în Oradea, stabilind pacea în aceste teritorii, protejându-i pe români şi introducând ordinea într-o perioadă de haos pe care cei care ştiu istoria îşi aduc aminte din cărţile de istorie”, a transmis Ilie Bolojan.
Liderii care au contribuit la formarea României moderne
Președintele Bolojan a subliniat că este important ca Armata Română să fie omagiată pentru acest moment istoric, amintind că la acea vreme, trupele au fost conduse de generalul Traian Moșoiu, al cărui bust se află în apropierea unităților militare și în holul Primăriei.
Ilie Bolojan a subliniat că toți cei care pășesc zilnic în Primăria Oradea sunt conștienți de responsabilitatea pe care o poartă. El a afirmat că este o dovadă de respect față de demnitatea națională ca orașul să păstreze simboluri istorice, amintind de statuile episcopilor Roman Ciorogariu și Radu Demetriu din Piața Unirii, în jurul cărora s-a adunat comunitatea în 1919.
Potrivit lui Bolojan, venirea Armatei Române în ziua de Paști a fost considerată, în cuvintele lui Roman Ciorogariu, un semn al învierii neamului românesc. Totodată, statuile lui Iuliu Maniu, Regele Ferdinand, Regina Maria și Ionel Brătianu sunt, în opinia sa, expresia respectului comunității pentru liderii care au contribuit la formarea României moderne.
„Toţi cei care intră în fiecare dimineaţă în Primărie sunt salutaţi şi ştiu care este răspunderea pe care o au.
E o chestiune de respect ca şi în comunitatea noastră să avem borne ale demnităţii neamului nostru, şi în Piaţa Unirii, ca şi acum 100 de ani, sunt statuile celor doi episcopi, Episcopul ortodox Roman Ciorogariu, Episcopul greco-catolic Radu Demetriu, în jurul cărora s-a adunat comunitatea noastră, şi, aşa cum bine a spus Roman Ciorogariu, venirea Armatei Române în ziua de Paşti a fost şi un semn al Învierii neamului nostru pe aceste teritorii.
De asemenea, statuile lui Iuliu Maniu, Regele Ferdinand, Regina Maria şi Ionel Brătianu vin să marcheze respectul acestui oraş, aceste comunităţi pentru oameni care au contribuit decisiv la ceea ce este România astăzi. Şi se cuvine deci să ne aducem aminte cu fiecare prilej de meritele acestor oameni, de respectul pentru Armata noastră, şi asta facem şi astăzi”, a mai spus președintele interimar al României.
Dezvoltarea țării nu se realizează doar de la București
Bolojan a mai declarat că prezența sa la Oradea este un semn de respect față de oraș, de județul Bihor și de toate comunitățile din România. El a susținut că România este formată dintr-o sumă de comunități și că dezvoltarea țării nu se realizează doar de la București, ci și din miile de sate și orașe, fiecare cetățean având un rol în aceste schimbări.
„România este o sumă de comunităţi şi ţara nu se schimbă doar din Bucureşti, se schimbă din miile de sate, din oraşele noastre, şi fiecare om care contribuie la aceste schimbări, contribuie la schimbările din ţara noastră”, a afirmat liderul de la Cotroceni.
De asemenea, a exprimat convingerea că președintele României ar trebui să fie prezent la evenimentele locale, ca semn de respect pentru oamenii care contribuie la progresul național.
În încheiere, Bolojan a precizat că vizita sa este și un gest de recunoștință. El a ținut să mulțumească lui Dumnezeu pentru oamenii cu care a colaborat și a subliniat că în spatele fiecărui proiect sau serviciu public bine realizat se află persoane care își fac treaba cu responsabilitate.
El a apreciat că progresul înregistrat de Oradea și județul Bihor în ultimii ani s-a datorat acestor oameni, pe care i-a numit extraordinari. În final, a transmis urări de bine orădenilor și a exprimat speranța ca Dumnezeu să ocrotească România și pe toți românii, indiferent unde s-ar afla.
Evenimentele organizate de autoritățile locale cu prilejul aniversării au inclus o slujbă religioasă, depuneri de coroane la statuia generalului Traian Moșoiu, demonstrații de mânuire a armelor, cunoscute sub denumirea de Drill Team, și un concert al Muzicii Militare a Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul” din București. Publicul a avut, de asemenea, ocazia de a vizita două aeronave militare de transport: C-130 Hercules și C-27J Spartan.