Ilie Năstase: «Lucrurile merg mai repede peste Prut decât la noi»

Fostul tenisman Ilie Năstase vrea să investească două milioane de euro în al cincilea McDonald‘s din Chișinău. Exemplul său nu este singular: tot mai multe companii din România fac pasul peste Prut.

Anul 2010 a fost prolific pentru lanțul de restaurante McDonald’s, operat în Republica Moldova, în franciză, din anul 2007, de Ilie Năstase: vânzările au crescut, iar anul s-a încheiat cu profit. „Surprinzător, dar afacerile au mers bine“, declară fostul tenisman pentru Capital. „Poate și pentru că am ținut cont de salariile de acolo, iar prețurile produselor sunt mai mici“, explică el. Anul trecut, cifra de afaceri generată de cele patru unități McDonald’s existente în Chișinău a fost de opt milioane de dolari.
„Am avut și profit, dar nu am luat banii, pentru că vreau să deschid o a cincea unitate, un McCafé, care presupune o investiție destul de mare, de două milioane de euro. Va fi tot la Chișinău, pentru că este singurul oraș destul de mare“. A doua localitate ca mărime din Republica Moldova este Bălți, cu circa 130.000 de locuitori, însă rămâne o piață prea mică, adaugă Ilie Năstase.
„Români care fac afaceri în Moldova mai sunt, îi văd în avion. Iar potențial există, fără dubiu“, spune el. Și, din anumite puncte de vedere, este chiar mai ușor să faci afaceri decât în România. „Eu am avut noroc că am preluat o afacere deja făcută, nu am pornit-o eu. Am fost interesat să fac parte din lanțul McDonald’s în România, nu s-a putut, dar a apărut această oportunitate, să preiau restaurantele din Republica Moldova. Lucrurile merg mult mai repede, am preluat foarte repede totul. În România, procesul ar fi durat un an de zile, probabil renunțam. Noi pretindem că suntem capitaliști, dar sunt multe lucruri care nu funcționează“, spune Năstase.
Afacerea lui Ilie Năstase nu este singurul exemplu că lucrurile se pot mișca binișor peste Prut, o confirmă și cifrele care arată că schimburile comerciale dintre cele două state au crescut, anul trecut, cu 17%. Conform Ministerului Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri, volumul total al comerțului bilateral a fost de 795,8 milioane de dolari, din care exporturile au reprezentat 611,9 milioane de dolari (cu 17,9% mai mult decât în 2009), iar importurile, 183,9 mi­lioane de dolari (+2,6%). Practic, în relația cu țara vecină, România a obținut un excedent de 428 milioane de dolari.
Peste 650 de firme au trecut Prutul
De altfel, anul trecut, mai multe companii din România au decis să profite de oportunitățile existente în Republica Moldova. Printre ele, casa de avocatură Ţuca Zbârcea & Asociaţii.
„Noi am început prospectarea pieţii vecine cu câţiva ani în urmă, dar prezenţa propriu-zisă s-a concretizat în septembrie 2010, odată cu formalizarea unei relaţii de cooperare strategică cu Ţurcan & Ţurcan, liderul firmelor de avocatură de business din Chişinău“, spune Gabriel Zbârcea, Managing Partner. Activitatea casei de avocatură se va concentra în principal pe fuziuni/achiziţii şi privatizare, drept societar şi comercial, dreptul energiei, achiziţii publice.
Conform presei de peste Prut, avantajele fiscale sunt unul dintre factorii care determină investitorii români să treacă granița: profitul reinvestit este scutit de impozit, iar TVA este de 20% faţă de 24% în România. La sfârșitul anului 2009, în Republica Moldova operau 650 de societăţi româneşti, cu investiţii de capital de 68 milioane de dolari, România ocupând locul nouă în topul investitorilor străini, cu o pondere de 4%. Conform Ministerului Economiei, la finele lunii august 2010, în România erau înregistrate 3.671 de firme mixte româno-moldovene, cu un capital total investit de 32,5 milioane de dolari.