Situaţia tot mai dificilă din agricultură, pe fondul secetei, ne va obliga să declarăm starea de calamitate, a declarat, azi, ministrul agriculturii, Ilie Sârbu.

Peste un milion de hectare, majoritatea în Transilvania şi Moldova, sunt afectate de secetă în momentul de faţă, susţine ministrul agriculturii, Ilie Sârbu.

„Vom discuta cu Agenţia Naţională de Meteorologie pentru a vedea exact cum va evolua vremea şi în funcţie de informaţiile pe care le vom primi vom stabili data la care vom declara starea de calamitate”, a mai spus ministrul agriculturii.

Guvernul promite despăgubiri

Ilie Sârbu a precizat, de asemenea, că starea de calamitate va fi instituită printr-o ordonanţă de urgenţă şi va deveni efectivă în maximum două săptămâni de la aprobarea actului normativ.

„Guvernul va acorda proprietarilor de pământ din zonele calamitate despăgubiri în funcţie de suprafaţa deţinută. În momentul de faţă nu vă pot spune care va fi valoarea acestor despăgubiri, urmând să fie stabilită prin ordonanţă”, a declarat pentru CAPITAL Online Ilie Sârbu.

Risc de adâncire a crizei

Executivul estimează o adâncire puternică a recesiunii economice, dacă România va fi afectată de secetă sau inundaţii şi se va confrunta cu creşteri de preţuri externe la petrol sau gaze, iar contracţia va continua în prima parte din 2010, se arată în Proiectul revizuit al Programului de convergenţă, citat de Mediafax.

Documentul arată că seceta sau inundaţiile ar diminua oferta de produse agro-alimentare, reducând autoconsumul şi crescând importurile pentru a acoperi cererea.

DETALII:
Citeşte şi Adio, recolte-record în Europa Centrală şi de Est.
Citeşte şi Seceta sau inundaţiile vor adânci recesiunea din România.