‘Nu este vorba de efect de bază, de secetă, de performanţa mai slabă a agriculturii. Este vorba de căderea economiei, este evident, se întâmplă mai de demult, este observabil şi tendinţa va continua’, a spus Ilie Şerbănescu.

El a afirmat că nu are din ce să provină o creştere a economiei româneşti, nici măcar o stagnare, şi s-ar putea ca economia românească să închidă anul 2012 în teritoriu negativ, deşi prognozele oficiale prevăd o creştere foarte uşoară.

În opinia analistului economic, situaţia actuală a economiei româneşti este determinată de aplicarea programului cu FMI, un program de ‘tăieri’ care nu poate duce decât la scădere economică, cât şi de faptul că economia autohtonă este controlată într-o proporţie foarte mare de capitalul străin, a cărui treabă nu este creşterea economică, ci obţinerea de profit.

‘Acesta este sensul programului României cu FMI, pe care îl derulează cu brio şi cu laude şi noul Guvern (…) Economia românească nu mai există decât într-o mică măsură, există doar economia din România, care nu depinde de economia românească ci de factorul de decizie extern, de capitalul străin. Dacă acesta ar vrea, economia României ar putea creşte, dar nu este treaba lui, nu are niciun interes ca economia României să crească, nu pentru că ar fi rău intenţionat, dar el urmăreşte doar obţinerea de profit în diverse părţi, într-o anumită conjunctură şi acum are alte priorităţi. Nu mai există în România un nucleu puternic de economie românească la care să se apeleze să ducă înainte întreaga economie într-o perioadă nefavorabilă’, a arătat Ilie Şerbănescu.

Analistul economic a menţionat că în prezent capitalul străin urmăreşte să se restrângă, să îşi reducă expunerea pe periferia Europei. Şerbănescu a menţionat în acest sens că băncile străine care au cunoscut o expansiune în România până în 2008 au blocat creditarea începând din 2009 şi aceasta a rămas blocată. Mai mult, băncile străine nu numai că au sistat creditarea, dar şi-au redus expunerea pe România cu şapte miliarde de euro faţă de 2008, ceea ce înseamnă că practic au plecat cu bani din România, a mai spus analistul economic.

Produsul Intern Brut a scăzut în trimestrul al treilea din acest an, în termeni reali, cu 0,5% comparativ cu trimestrul anterior 2012 (date ajustate sezonier), conform primelor estimări ale Institutului Naţional de Statistică.

Faţă de acelaşi trimestru din anul 2011, Produsul Intern Brut a înregistrat o scădere cu 0,6% pe seria brută şi cu 0,8% pe seria ajustată sezonier.

În primele nouă luni din 2012, Produsul Intern Brut a crescut cu 0,2% pe serie brută şi cu 0,4% pe serie ajustată sezonier, comparativ cu perioada similară din 2011

A doua rectificare bugetară pe anul 2012, efectuată de Guvern la finele lunii octombrie, a fost fundamentată pe o creştere economică revizuită în scădere la 1%, faţă de nivelul de 1,2% luat în calcul la prima rectificare bugetară, în august 2012, în timp ce bugetul iniţial a fost construit pe o creştere de 1,8 – 2,3% pentru anul 2012.

Compania de evaluare a riscului Coface estimează o creştere economică de 0,5% pentru România în 2012 şi o scădere economică de 2% în trimestrul trei al anului în curs, faţă de aceeaşi perioadă a lui 2011.
SURSA: Agerpres