Situaţia economică a României este cauzată de criza internaţională în proporţie de numai 20 la sută, statul român ajungând în momentul de faţă la faliment, a declarat, miercuri, analistul economic Ilie Şerbănescu, la conferinţa Coface România.
„Din întreaga situaţie a ţării, 20 la sută este din cauza crizei. Este o chestiune politică. Nu există o perspectivă. Dacă e să revenim la ce a fost, dracul e mai negru decât cel pe care ni-l putem închipui. Criza internaţională doar a accentuat nota de plată a României. Ravagiile făcute nu mai pot fi recuperate. Avem 90 de miliarde de euro datorii. 60 – 70 de miliarde de euro oici nu sunt ale noastre, ci ale firmelor care au venit în România. Şi-au finanţat extinderea cu bani de la mamele lor. Când a fost să plătim, a fost pus statul român să ia credit 20 miliarde de euro să aducă pe piaţă bani pentru fiecare străin şi în special pentru bănci. Statul român e terminat, e în faliment. Toată încercarea care se face de către FMI de a pune în cârca statului şi ceea ce nu a făcut statul … Statul a fost deposedat, nu mai are nimic”, a declarat Şerbănescu.
„Statul român este pus să facă restructurări. Poate să rezolve 2 – 3 procente la sută din PIB. Cu aşa ceva nu poate aduce stabilitate financiară, orice ar fi pus să facă. Poate să nu plătească nici salarii, nici pensii şi tot nu se rezolvă nimic”, a adăugat analistul economic.
Acesta a adăugat că dacă în 2011 România va ieşi din recesiune, creşterea economică va produce tot criză.
„În următorii doi ani, după ce vor fi impozitate şi pensiile, se va înceta restructurarea pentru că nu se va mai avea ce să se ceară statului. Cui vom mai cere să se restructureze? Am îndoieli că se va mişca ceva. E posibil să ieşim din recesiune, nu din criză. Criza este intrinsecă modelului economic şi modelul economic de care vorbeam, cu consum fără producţie şi maşini fără şosele, este şi el intrinsec. Nu cred că se va putea ieşi din criză. Dimpotrivă, creşterea economică obţinută pe acest model produce criza. Avem mai puţină criză decât în 2004 şi în 2008. Dacă în 2011 ieşim din recesiune, creşterea economică va produce din nou criză”, a mai afirmat Ilie Şerbănescu.
SURSA: Agerpres