Rezervat când e vorba să vorbească despre greşelile comise de guvernările de după revoluţie şi cu atât mai mult despre cele care s-au petrecut cât timp era la putere, Ion Iliescu este tranşant când vine vorba despre desfiinţarea CAP-urilor. Fostul preşedinte Ion Iliescu a declarat pentru capital.ro că a fost convins de faptul că desfiinţarea în 1990 a Cooperativelor Agricole de Producţie e o prostie, dar acuză faptul că respectivul contextul politic l-a împiedicat să aper
Rezervat când e vorba să vorbească despre greşelile comise de guvernările de după revoluţie şi cu atât mai mult despre cele care s-au petrecut cât timp era la putere, Ion Iliescu este tranşant când vine vorba despre desfiinţarea CAP-urilor.
Fostul preşedinte Ion Iliescu a declarat pentru capital.ro că a fost convins de faptul că desfiinţarea în 1990 a Cooperativelor Agricole de Producţie e o prostie, dar acuză faptul că respectivul contextul politic l-a împiedicat să apere ideea importanţei asocierii pentru obţinerea de performanţe agricole.
„Am desfiinţat CAP-urile, iar asta a fost marea prostie. A fost o decizie politic influenţată. A fost un val demolator care considera cooperativele ca fiind structuri comuniste şi unii mă acuzau pe mine că apăr cooperativele. Cooperaţia ca idee era mai veche decât partidul comunist”, se apără Ion Iliescu.
„Mihalache, şeful Partidului Naţional Țărănesc în anii 20, li s-a adresat ţăranilor spunându-le ‚Fraţi ţărani, întovărăşiţi-vă în cooperative de producţie!’. Iată, aşadar, ce mesaj! Dar el se referea la modelul olandez, la ţara cea mai avansată pe atunci în plan agricol”, explică preşedintele de onoare al PSD.
Nemţii: „De ce aţi închis cooperativele?”
Iliescu exemplifică faptul că ungurii, cehii, polonezii nu şi-au desfiinţat cooperativele şi povesteşte despre un şef de land german care l-a întrebat contrariat de ce a desfiinţat cooperativele. „Nu le-am desfiinţat, nu am putut să le apărăm! La noi a fost din păcate o viziune primitivă în bătălia politică, care a dus la fărâmiţarea aceasta excesivă. A fost o dramă din acest punct de vedere. Ne-am tăiat craca de sub picioare. În loc să facem o agricultură de vârf, batem pasul pe loc de prea multă vreme. E uşor să strici în economie ceva, dar e foarte greu să mai repari”, vine răspunsul lui Iliescu.
Fostul preşedinte afirmă că blestemul agriculturii va urmări România multă vreme de acum înainte. „Singurii care fac o agricultură profesionistă azi în România sunt marii latifundiari. Porumboiu, Tărâţă, Anghel, Nicolae, oameni care lucrează pe zeci de mii de hectare. Asta înseamnă experienţa culturii capitaliste americane, care lucrează pe suprafeţe uriaşe. Dar asta nu e o soluţie generalizată. Va rămâne o problemă găsirea unei structuri organizatorice care să fructifice această resursă a ţării”, închide Iliescu dosarul Agriculturii în interviul acordat capital.ro.
FOTO&VIDEO: Valentin VIOREANU