Iluminat stradal eficient, parcări inteligente, eficiență energetică, platforme administrative de lucu, managementul deșeurilor și multe alte aplicații destinate orașelor moderne vor fi prezentate la Different City-Smart City. Dezbatere 2017-2020 (P)

Different City-Smart City. Dezbatere Națională 2017-2020 - evenimentul care reunește primari, city manageri, specialiști în administrație cu experți în soluții pentru o administrare modernă a orașelor - se va desfășura săptămâna viitoare, pe 24 și 25 octombrie la București, Ramada Plaza, Sala Terra, începand cu ora 8:00. Aflată la cea de a doua ediție, Dezbaterea oferă cadrul necesar discuțiilor și promovării conceptului de Smart City și contribuie la crearea unei rețele de inovare în rândul administrațiilor publice și a mediului de afaceri, care să conducă la creșterea calității vieții în comunitățile urbane.

 

Obiectivele evenimentulului sunt:

  • Accelerarea deciziilor autorităților publice pentru adoptarea soluțiilor smart în beneficiul cetățenilor, mediului de afaceri, turiștilor și administrației
  • Promovarea soluțiilor inteligente pentru administrarea și funcționarea orașului și transformarea lui în Smart City cu ajutorul unor platforme și soluții specifice
  • Identificarea domeniilor de interes comun pentru viitoarele implementări și parteneriate în domeniul smart city.

 

Alături de autorități publice locale sunt așteptați să participe reprezentanți ai companiilor, mediului universitar și ai organizațiilor non-profit. Evenimentul este susținut de Ambasada Olandei, prezența doamnei ambasador Stella Ronner- Grubačić fiind confirmată deja. Coordonarea conținutului și moderarea dezbaterii este asigurată de Marius Bostan, fost ministru al comunicațiilor și pentru societatea informațională. Alți speakeri internaționali s-au alăturat pentru a împărtăși audienței din experiențele altor țări, cum sunt administrate orașele lor.

 „E timpul ca un public cât mai larg să afle că orașele pot fi inteligente sau ar trebui să fie. Primarii, city managerii ar trebui să fie informați despre soluțiile existente care îi vor duce în rândul orașelor inteligente. Există și în România orașe care au intrat serios pe acest trend și care sunt exemplu de știut, de urmat. Apoi, cetățenii fiind informați, vor ști ce să ceară edililor și cum să participe și ei la acest efort. În acest mod vor putea grăbi adoptarea soluțiilor pentru smart city”, a declarat Marius Bostan.

Digitalizarea continuă să transforme industriile și schimbă fundamental modul în care trăim, lucrăm și gândim. Orașele digitale permit conexiuni între rezidenți, turiști, întreprinderi și toate entitățile publice. Efectele creșterii volumului de date, a conectivității și a vitezei generate, de exemplu, de Internetul obiectelor (IoT), analizele de predicție care utilizează Big Data și provocările de securitate afectează cerințele moderne de stocare a datelor. În acest context,  compania americană Dell EMC, Partener Principal al evenimentului, va prezenta o platformă deschisă de date care să ofere cetățenilor și întreprinderilor o perspectivă asupra datelor colectate de administrație. Acestea pot include date din poluarea mediului și fluxurile de trafic. Fiecare cetățean și mediul de business vor avea astfel un drept democratic de a accesa și de a folosi date deschise

Tot cu o platformă inteligentă, o noutate de ultim moment, va veni și compania Digitax. Platforma Digitax va permite tuturor instituțiilor să acționeze într-un mod ușor, rapid și interconectat și oferă posibilitatea funcționarilor să schimbe informații și documente atât intre ei, cât și cu cetățenii. Compania Synergetics Corporation va prezenta de asemenea o aplicație pentru gestiunea datelor urbane și automatizarea activității de urbanism – GIS.

Autoritățile publice preocupate de iluminatul stradal eficient, adaptat nevoilor specifice vor avea la alegere mai multe solutii. Compania TVILIGHT B.V din Olanda împreună cu firmele românești Aedillia și Cybernetics  International, cu care acționează în cadrul unui parteneriat pentru piața românească, vor prezenta  soluții de iluminat public inteligent, care permit adaptarea automată a intensității luminoase în funcție de trafic și monitorizarea în timp real. O soluție de iluminat inteligent va fi prezentată de Telekom Romania, în cadrul portofoliului său de produse smart city în care regăsim cele mai noi soluții de parcare și managementul mobilității, siguranță publică și supraveghere video.

Low Power Smart City Italia care colaborează cu universitatea Tor Vergata din Roma, ENEA (Institutul Național pentru Tehnologii Noi, Energie și pentru dezvoltare economică durabilă) și cu Centrul Național de Cercetare pentru Dezvoltare (CNR), va prezenta rezultatul cercetărilor sale pentru crearea unor noi modalități de comunicare în domeniul eficienței energetice, cu scopul de a aduce cunoștințele și soluțiile sale la dispoziția administrației publice locale. În acest fel, Primăriile pot spori calitatea și serviciile pentru cetățeni, făcând orașele cu adevărat inteligente.

În domeniul managementului deșeurilor, Green Group va prezenta SIGUREC, o soluție inteligentă pentru colectare selectivă a deșeurilor reciclabile, iar Arctos va prezenta un sistem inteligent de cântărire și identificare a pubelelor. De asemenea, doua astfel de utilajele sale vor fi expuse pe parcursul evenimentului.

VMB Partners, consultant în finanțarea autorităților publice locale va fi prezent la eveniment și va răspunde tuturor întrebărilor legate de susținerea financiară a proiectelor smart city, va prezenta soluții complete în vederea refinanțării datoriei publice și structurării de noi împrumuturi și  de realizare a strategiilor integrate de dezvoltare urbană. Tot despre finanțarea proiectelor smart city va discuta la eveniment și compania Avisso.

A doua zi, în cadrul unor întâlniri bilaterale de afaceri, participanții vor avea ocazia de a discuta aplicat despre accelerarea proceselor de implementare ale solutiilor smart city și pot pune bazele unor parteneriate viitoare.

„Este necesar ca prin acest șir de evenimente și promovarea asociată să creștem gradul de conștientizare în rândul primarilor și cetățenilor asupra importanței și utilității adoptării unor tehnologii moderne de administrare a orașelor. Aceștia trebuie să știe că există soluții care îi pot ajuta să traiască mai bine și să beneficieze de servicii publice mai bune”, a declarat Ingrid Zamfir, Managing Partner al Concord Communication, principal organizator al evenimentului.

În urma evenimentului organizat anul trecut, am constatat că există o preocupare reală în domeniul smart city în România, atât din partea mediului de afaceri, cât și din partea instituțiilor publice și ne bucură faptul că putem să oferim din nou prin intermediul acestei dezbateri, exemple de soluții și proiecte de smart city pe care le oferă mediul de afaceri românesc, dar și exemple de orașe smart din alte țări europene. Dorim să aducem mulțumiri tuturor  celor care s-au implicat și au adus un sprijin în realizarea acestui eveniment și așteptăm un număr cât mai mare de participanți la dezbatere, pe 24 octombrie”, a declarat Șerban Țîr, Vicepreședinte Different Angle Cluster.

Persoanele care doresc să participe trebuie să se înscrie prin intermediul unui Formular care poate fi descarcat de pe website-ul evenimentului, unde pot fi găsite și alte detalii despre eveniment și agendă: https://concordcom.ro/evenimente/smart-city-2/