Decoraţiunile de Crăciun îi încântă pe contribuabili şi, în acelaşi timp, le scot bani din buzunar, rotunjind veniturile companiilor de iluminat public şi ale distribuitorilor de electricitate. Sute de kilometri de ghirlande, perdele sau transversale luminoase, zeci de mii de figurine montate pe stâlpi, mii de candelabre cu leduri, sute de brazi împodobiţi în parcuri sau pieţe. În decembrie, de cum cade întunericul, faţa României se schimbă. Fie că eşti în centrul unui ma
Decoraţiunile de Crăciun îi încântă pe contribuabili şi, în acelaşi timp, le scot bani din buzunar, rotunjind veniturile companiilor de iluminat public şi ale distribuitorilor de electricitate.
Sute de kilometri de ghirlande, perdele sau transversale luminoase, zeci de mii de figurine montate pe stâlpi, mii de candelabre cu leduri, sute de brazi împodobiţi în parcuri sau pieţe. În decembrie, de cum cade întunericul, faţa României se schimbă. Fie că eşti în centrul unui mare oraş sau pe uliţele unui sat pierdut în mijlocul Bărăganului ori în creierii munţilor, strălucirea luminiţelor de sărbători îţi aduce aminte că anul se apropie de sfârşit.
Înfrumuseţarea temporară a străzilor sau parcurilor nu vine fără un cost destul de piperat. Potrivit estimărilor unor firme din domeniu, fiecare comună cheltuieşte anual câteva mii de lei pentru instalaţii de iluminat ornamental (unele primării cumpără decoraţiuni noi, altele le repară sau le modernizează pe cele deja existente, la care se adaugă costurile de montare şi demontare). În cazul oraşelor mici şi medii, suma creşte semnificativ. Aici se consumă, în medie, câteva zeci de mii de lei în fiecare iarnă. La Carei, de exemplu, s-au alocat anul acesta 30.000 de lei, iar în Sebeş, circa 125.000 de lei.
Bugetul este mult mai generos atunci când vine vorba de reşedinţele de judeţ. „Valoarea realizării iluminatului festiv de sărbători în Timişoara este de 282.470 lei“, arată Flavius Boncea, purtătorul de cuvânt al primăriei de pe Bega. În Baia Mare, suma alocată este de 600.000 de lei, spune Vasile Barbul, directorul Serviciilor Publice din cadrul administraţiei locale. „Decoraţiunile sunt închiriate de la firma Elba Timişoara SA, care se ocupă şi de montarea şi demontarea acestora. Suma pentru toate aceste operaţiuni este de 1,12 milioane de lei şi provine de la bugetul local“, explică Biroul mass-media al primăriei clujene. O sumă asemănătoare se va cheltui la Brăila. Dar recordul se înregistrează pe malul mării, unde, potrivit presei locale, se vor cheltui cel puţin două milioane de lei pentru luminile festive.
În Capitală, de iluminatul de sărbători se ocupă, de aproape zece ani, firma Luxten. Edilii nu au fost niciodată dornici să facă publice cheltuielile din acest domeniu, însă am aflat din mai multe surse că acestea depăşesc un milion de euro pe an. Pe lângă decoraţiunile instalate de primăria generală, patru din cele şase primării de sector (2, 3, 4 şi 6) au avut propriile lor proiecte de iluminat ornamental. Campionul este, de departe, sectorul 4, unde nu numai pieţele ori bulevardele, ci şi aleile dintre blocuri au fost invadate de ghirlande şi figurine luminoase. Surse din cadrul primăriei locale spun că este vorba de costuri de circa un milion de lei.
Nota de plată se scrie cu opt cifre
Dacă luăm în calcul 5.000 de lei alocate, în medie, în fiecare din cele 2.854 de comune din România pentru iluminatul de sărbători, 50.000 de lei în fiecare din cele 278 de oraşe mici şi mijlocii şi 500.000 de lei alocate, în medie, de reşedinţele de judeţ, Primăria Municipiului Bucureşti şi primăriile de sector, rezultă că administraţia publică va cheltui în această iarnă cam 51 de milioane de lei (12 milioane de euro) pentru achiziţionarea, întreţinerea, montarea şi demontarea decoraţiunilor de sezon.
La această sumă se adaugă energia electrică utilizată. „În oraşul nostru, consumul de energie electrică pentru decoraţiunile de Crăciun va costa aproximativ 45.000 de lei pentru întreaga perioadă (1 decembrie – 10 ianuarie)“, spune Constantin Zichil, director în cadrul Primăriei Piteşti. În Timişoara, factura de curent electric plătită în acest scop va fi de 60.000 de lei, iar în Capitală, chiar şi după renunţarea la becuri în favoarea mai economicelor leduri, aceasta este estimată la aproape 100.000 de lei. La un consum mediu de 1.000 de lei pentru fiecare comună, 10.000 de lei pentru fiecare oraş mic şi mijlociu şi 50.000 de lei pentru oraşele mari, înseamnă că distribuitorii de electricitate vor încasa de la primării circa 7,7 milioane de lei (sau 1,8 milioane de euro).
1,8 milioane de euro costă energia electrică utilizată în localităţile României pentru alimentarea sistemelor de iluminat ornamental în această iarnă
Magia iernii aduce profit
Bani Decoraţiunile de sărbători reprezintă o sursă bună de câştig pentru companiile din domeniu. De exemplu, contractul pentru iluminatul festiv al unui singur oraş (Cluj-Napoca) reprezintă circa 1% din veniturile anuale ale Elba SA, unul dintre cei mai importanţi actori de pe piaţa de profil din România, iar cel pentru decorarea municipiului Baia Mare aduce 40% din cifra de afaceri în cazul Ilnic Electric SRL, o companie de mai mici dimensiuni.
Bilanţ Sistemul de iluminat public din România ar putea consuma, în acest an, electricitate în valoare de 40 de milioane de euro. Cam 5% din această sumă este cheltuită pentru energia necesară decoraţiunilor luminoase pentru sărbători.