Cu cât o criză este mai mare, cu atât vor apărea din ce în ce mai mulți “băieți deștepți” care vor ști să se îmbogățească de pe urma celor mulți. Asta pentru că nesiguranța stârnită de criză îi obligă pe oameni să caute alternative de depozitare a banilor. Aceste alternative nu sunt întotdeauna cele salvatoare.
Un articol publicat ieri de Capital arăta cum un rus a reușit să convingă milioane de oameni să-și aducă banii în ceea ce ar putea deveni cea mai mare piramidă financiară construită vreodată. Informația nu are de ce să fie surprinzătoare dacă ne aducem aminte că abia s-a stins scandalul apărut în urma descoperirii lui Bernard Madoff, care a avut capacitatea necesară să convingă inclusiv bănci să-i dea bani.
Atunci când băncile nu mai au dobânzile pe care le ofereau odinioară și când un mai există o resursă sigură de depozit și de înmulțire a banilor, oamenii se îndreaptă, aproape orbește, către aceste găuri negre. Și spun orbește pentru că am văzut cum MMM-ul rusesc reușește să atragă bani chiar dacă pe site scrie clar că este vorba despre o schemă piramidală.
Iluzia banilor gratis este periculoasă. Faptul că există investitori ca Soros care în timpul crizei reușesc să obțină randamente uriașe în urma unor investiții, îi face pe oameni să creadă că pot și ei același lucru. Nimic mai fals. Interesant este un lucru pe care îl subliniam și în opinia de săptămâna trecută și care a fost surprins și în producția “Wall Street: Money never sleeps”: iluzia banilor ieftini atrage lăcomia.
Numai că excesele atrag noi crize.