În ciuda tuturor eforturilor și a încercărilor de a găsi soluții la schimbările climatice, nimic nu mai poate salva planeta de blocurile de gheață care se topesc încet și care amenință să înece, într-o zi, coastele.
Sankt Petersburg, Odessa, Veneția, Bruxelles, Calcutta, Miami sau New York sunt doar câteva dintre orașele care ar fi complet acoperite de ape într-un asemenea scenariu.
Un videoclip lansat de Science Insider în urmă cu șapte ani oferă și acum o idee exactă despre cum ar putea arăta Pământul fără gheață și ce se va întâmpla cu acea creștere a nivelului mării în multe țări. Rezultatele sunt șocante, arătând cum zone întregi ale Statelor Unite vor ajunge la fundul oceanului, iar state ca Florida și Georgia vor dispărea definitiv.
Cel mai dramatic fenomen va fi constituit din creșterea nivelului apelor oceanului
În condițiile menținerii creșterii temperaturilor la nivel global, cel mai dramatic fenomen va fi constituit din creșterea nivelului apelor oceanului rezultat din topirea ghețurilor aflate la cei doi poli. Observațiile din satelit au constatat o scădere drastică a suprafeței de gheață de la Polul Nord, fapt deja exploatat de unele companii de transport naval de marfă, care vizează folosirea rutei polare în perioada mai caldă a anului, când se topește gheața.
Se estimează că în următorii ani calota glaciară va dispărea complet
De asemenea, calota glaciară de la Polul Nord acționează și ca o oglindă ce reflectă radiațiile solare, iar diminuarea suprafeței acesteia va accelera exponențial fenomenul de topire.
Potrivit cercetătorilor, se estimează că, în următorii ani, calota glaciară va dispărea complet, cel puțin pe durata verii. Astfel, topirea ghețurilor ar putea provoca o creștere a nivelului mării cu peste 60 de metri, fapt care va avea consecințe catastrofale asupra multor orașe de coastă, în special din emisfera nordică.
Orașe precum Veneția, Calcutta sau Shanghai vor dispărea
Nu doar insulele joase ar dispărea sau orașe precum Veneția, ci și orașe mari, așa cum sunt Calcutta sau Shanghai, printre altele, doar acestea două având un total de 19 milioane de suflete, după cum amintește Science Alert.
Aceeași soartă ar avea-o și Bangladesh, iar creșterea exponențială a debitului Deltei Mekongului ar transforma Muntele Cardamom din Cambodgia într-o insulă.
Cercetările publicate în revista Nature Communications arată că 3,5 trilioane de tone din calota glaciară a Groenlandei s-au topit între anii 2011 și 2020, suficient pentru a scufunda întreg orașul New York, notează USA Today.
De aceea, găsirea unei soluții pe termen lung pentru a reduce efectele acestei topiri este crucială, mai ales că temperaturile globale continuă să crească.