Coreea de Nord se pregătește de război! Noul sistem pe care îl va folosi Phenianul împotriva celor care amenință țara

Presa locală, citată de Reuters, notează că cele două rachete balistice testate miercuri de Coreea de Nord au fost lansate de pe un sistem feroviar lansator de rachete. Sistemul este, de fapt, un tren modificat pentru a putea transporta și lansa rachete balistice camuflate în vagoane de marfă obișnuite.

Lansările de miercuri au avut ca scop lovirea unui ținte aflate la 800 de kilometri în largul coastelor estice ale Coreei de Nord. În acest timp, Garda de Coastă Niponă informează că rachetele au zburat aproape 750 de kilometri înainte să cadă în Marea Japoniei, zonă comercială exclusivă Japoniei. Armata sud-coreană a anunțat că rachetele au atins o altitudine maximă de 60 de kilometri.

Prima lansare în ultimele 6 luni

Lansarea de miercuri este prima lansare din ultimele șase luni. Rachetele folosite sunt o versiune îmbunătățită a  modelului KN-23, un tip de rachetă balistică cu rază scurtă de acțiune.

Testul efectuat de către Regimentul de Rachete al Trupelor de Căi Ferate este prima recunoaștere oficială a Phenianului cu privire la această unitate militară. Mai mult decât atât, recunoașterea reprezintă și dovada intențiilor regimului nord-coreean de a-și diversifica modalitățile de lansare a rachetelor nucleare.

Ideea a fost preluată de la ruși

Aceste trenuri special modificate pentru a putea transporta și lansa rachete poartă numele de ”trenurile Apocalipsei” și a apărut în URSS. Ideea a fost analizată și de către Statele Unite ale Americii (SUA) în timpul Războiului Rece, dar a fost abandonată.

Totuși, Moscova și-a anunțat interesul în reluarea acestui proiect sub forma sistemului feroviar de rachete balistice intercontinentale „Barguzin”. Barguzin este un tren care arată ca unul de pasageri, dar care poate să transporte până la șase rachete nucleare. Mai mult decât atât, acesta poate străbate peste 2.400 de kilometri pe zi.

Conform unui raport al Congresului SUA, acest proiect a fost însă abandonat în jurul anului 2017.

Ce dezavantaje au aceste trenuri

Institutul de studii strategice RAND a efectuat un studiu în care arată că astfel de trenuri prezintă și dezavantaje. Așadar, spune institutul, căile ferate pot fi blocate de căderile de zăpadă, pot fi ușor bombardate, iar inamicul poate supraveghea mai ușor liniile de cale ferată (comparativ cu restul drumurilor din țară) pentru a găsi trenurile-țintă.