Locuitorii din Bran au iesit mai devreme din cliseele in care este prins taranul roman: obosit si cu buzunarele lipite. Pe cei mai instariti ii poti recunoaste dupa masinile straine parcate cuminti in fata portilor. Oful cel mai mare al celor care detin pensiuni private este ca au acces cu greu la o linie de creditare pentru programele de dezvoltare rurala.Dintre turistii care viziteaza Branul, 70% sunt romani. Vin in trecere, raman in weekend sau isi fac un concediu intr-un loc mai linistit, o
Locuitorii din Bran au iesit mai devreme din cliseele in care este prins taranul roman: obosit si cu buzunarele lipite. Pe cei mai instariti ii poti recunoaste dupa masinile straine parcate cuminti in fata portilor. Oful cel mai mare al celor care detin pensiuni private este ca au acces cu greu la o linie de creditare pentru programele de dezvoltare rurala.
Dintre turistii care viziteaza Branul, 70% sunt romani. Vin in trecere, raman in weekend sau isi fac un concediu intr-un loc mai linistit, o saptamana, doua. Ceilalti 30% sunt turisti straini adusi de Bram Stocker, celebrul autor care i-a lansat pe braneni in circuitul turistic international. Atrasi de mitul lui Dracula, unii americani, francezi sau italieni au aflat unde este Romania dupa ce au auzit de Bran. Cei mai simpatici pun intrebari de genul: „La Bran se bea sange?” Proprietarii de pensiuni neaga categoric, dar recunosc ca nu i-ar contrazice pentru nimic in lume referitor la mitul lui Dracula: „De ce sa le strici placerea? Ii lasam sa creada, ei platesc si poate mai aduc si altii”.
Pe drumul care duce spre Moeciu, la Vila Angelica, afacerea se extinde in familie. Patronul, Constantin Obancea, constient de rentabilitatea pensiunii cu care castiga bani din 1996, ii construieste si fiului o casa pe care s-o administreze singur, in acelasi scop. Acum cinci ani, cand a inceput afacerea, se baza pe banii castigati de pe urma unui atelier de daracit si tors lana, cu care si-a adunat un capital de pornire. Apoi, propria casa de 12 camere si-a transformat-o in pensiune, intreaga familie muncind cot la cot. Alta e situatia acum, cand are sase angajati si un profit pe anul 2000 de 150 de milioane de lei. „Din 1996, de cand am inceput activitatea cu pensiunea, am investit aproximativ un miliard de lei. Acum ii construim fiului o casa mult mai moderna decat a noastra, in care sa-si inceapa si el afacerea lui. Va fi alcatuita din 20 de camere, iar la primul etaj este aproape gata o sala de conferinte, complet utilata, cu grup sanitar, bucatarie, televizor, video si cu o suprafata de 200 de metri patrati, unde pot intra 200 de persoane maximum. Am inchiria-o cu cinci milioane de lei pe zi”, povesteste Constantin Obancea.
Clientii au parte de servicii diverse
Tarifele la vila Angelica pleaca de la 200.000 de lei pe noapte pentru o camera cu baie comuna si ajung la 300.000 de lei pentru una cu baie proprie si televizor. Zilele petrecute de turisti la pastravaria familiei Obancea sau plimbarile cu sania, iarna, aduc un plus de culoare unei vacante la tara. Unde se mai distreaza lumea seara, la Bran? La singura discoteca din sat, proprietatea aceleiasi firme.
Mai sus, in inima comunei, strada Bologa 15. Aici am gasit o alta pensiune, apartinand unei familii de invatatori. Ovidiu Pedestru si-a deschis o firma de turism in 1992, inchiriindu-si, la inceput, patru camere din propria casa. In 1995 a demarat constructia unei pensiuni pe care o evalueaza la 150.000 de dolari si cu care isi scoate in prezent cea mai mare parte a profitului. La castigurile obtinute prin inchirierea celor 18 camere cu 150- 200.000 de lei pe noapte, se mai adauga si alte servicii suplimentare. Pentru ca in Bran nu prea ai ce face, patronul firmei Ovi Tours s-a decis sa ofere ceva pe langa cazare, cat sa intretina interesul turistilor: biciclete de inchiriat, un program de pescuit (35 de dolari pe zi), plimbari cu trasura (100.000 de lei/km) sau echitatie pentru cei care vor sa calareasca. In plus, un microbuz de 10 locuri, cu care, pentru 7.000 de lei pe kilometru isi transporta clientii de unde si oriunde vor. O parte din banii castigati i-a reinvestit, construindu-si o casa de patru camere la Moeciu.
La plecare, in piata din centrul Branului, un grup de turisti straini aveau un mic business: vinul rosu ca sangele lui Dracula, ambalat imbietor cu etichete purtand profilul „vampirului” are priza mare si pret incredibil de bun la ei acasa.
Cel mai mare investitor este RGAB
In comuna Bran exista aproximativ 120 de pensiuni autorizate, care functioneaza pe baza decretului-lege nr. 54/1990. O parte din ele lucreaza si cu agentii de turism, care le trimit turisti din tara sau strainatate. Ceilalti isi fac reclama cum pot prin sat sau apeleaza la agentul-calauza, de regula un pusti care sta intr-o zona strategica a Branului si indreapta turistii spre unele pensiuni, contra nelipsitului comision din partea proprietarului.
Din cele 18.000 de hectare ale comunei Bran, aproximativ 100 se vand. Cei care vor sa-si construiasca case o pot face platind pe metrul patrat un pret cuprins intre 4 si 20 de dolari, in functie de amplasamentul locului. Vestea buna este ca infrastructura comunei se imbunatateste. Cel mai mare investitor din zona, Regia de Apa si Gaze Bucuresti (RGAB), a preluat in concesiune reteua de distributie a gazelor naturale. „In luna august 1999 s-a facut un contract de concesiune pe 40 de ani cu RGAB care a preluat reteaua de distributie a gazelor naturale in zona. Investitia este aproximata la trei milioane de dolari”, afirma Laurentiu Modiga, secretar al Primariei din Bran. Termenul de executie a lucrarii este de 36 de luni, ceea ce inseamna ca la sfarsitul anului viitor reteaua de gaze, cu o intindere de aproximativ 69 de kilometri si acoperind aproximativ 2.500 de locuinte, va fi terminata iar turistii vor beneficia de alte conditii. Pana atunci, se preconizeaza ca in luna noiembrie va fi gata si reteaua de telefonie digitala, care o va inlocui pe cea veche. Alti bani, alta viata: satenii se vor putea conecta la Internet, in prezent acest lucru nefiind posibil.
Anul 2001 a venit cu cateva proiecte si pentru administratia locala. Primaria din Bran a depus cateva dosare: unul pentru sediul nou al primariei, care sa includa o banca, CEC si un cabinet medical, altul pentru realizarea suplimentarii retelei de apa, in valoare de un milion de euro, iar al treilea pentru imbunatatirea sistemului rutier al comunei. Ultimul presupune un contract cu o firma de transport care sa puna la dispozitie 14 microbuze. Acestea vor transporta turistii din jumatate in jumatate de ora spre Brasov si zilnic spre Bucuresti.
Mai exista un proiect pentru modernizarea drumului care duce spre Zanoaga, in valoare de 24 de miliarde, bani care vor veni de la Ministerul Muncii. Alt plan de investitii: un proiect pentru un centru expozitional, estimat la 50 de miliarde de lei si care sa cuprinda si un hotel cu trei sali de conferinta modulare. La Zanoaga, tot in 36 de luni vor fi construite, pe o suprafata de 5 ha, 12 vile, un motel de 50 de camere si un mic restaurant. Pentru acest parc de vacanta, primaria va avea 15% din beneficii, punand la dispozitie terenul. Lucrarea in sine este facuta de o firma privata, care va investi aproximativ 90-100 de miliarde.
Si totusi, dupa cum ne spune Laurentiu Modiga: „Avem facute 20 de proiecte de investitii din care au iesit doar cinci”.