Imagini apocaliptice pe insula La Palma din Spania, după ce un vulcan a erupt în urmă cu câteva zile. Lava formată în urma erupţiei vulcanului Cumbre Vieja îşi continua miercuri deplasarea, a patra zi consecutiv, distrugând tot mai multe case. Circa 6.000 de persoane au fost evacuate.
Fluxul de lavă format în urma erupţiei vulcanului Cumbre Vieja, de pe insula La Palma din Spania, îşi continua miercuri deplasarea, a patra zi consecutiv, înghiţind case şi terenuri, relatează The Sun.
Un jet de magmă a fost expulzat în atmosferă în timpul nopţii, împroşcând resturi incandescente pe versanţii vulcanului Cumbre Vieja.
Înregistrările realizate cu drone arată lava deplasându-se spre vest, în direcţia zonei de coastă în trei fâşii gigantice, carbonizând tot ce le iese în cale, inclusiv clădirea unei şcoli. În noaptea de marţi spre miercuri, institutul de vulcanologie din Insulele Canare a anunţat că amplitudinea activităţii seismice a vulcanului s-a intensificat.
Activitatea seismică este ”un indicator al intensităţii erupţiilor stromboliene”, a precizat institutul marţi seară. ”Strombolian” se referă la erupţiile vulcanice cu explozii violente care expulzează materie incandescentă.
Lava care se prelinge de pe versanţii vulcanului a acoperit deja 154 de hectare în oraşele El Paso şi Los Llanos de Aridane, potrivit Serviciului Copernicus de gestionare a situaţiilor de urgenţă.
Un râu de lavă de neoprit arde mocnit şi înghite locuinţele şi terenurile începând de duminică după-amiază când a erupt vulcanul Cumbre Vieja.
Circa 6.000 de persoane dintre cei 80.000 de rezidenţi de pe insulă au fost evacuate începând de duminică, iar cei care locuiesc pe traiectoria lavei au primit permisiunea să se întoarcă la locuinţe pentru o scurtă perioadă pentru a-şi recupera din bunuri.
Nu au fost raportate persoane decedate sau rănite, însă în imaginile captate cu drona apar două fâşii de lavă neagră, care taie o potecă devastatoare prin peisaj, pe măsură ce coboară pe flancul vestic al vulcanului, spre mare.
Potrivit experţilor, dacă lava va ajunge în mare, există, pericolul declanşării unor noi explozii şi a formării unor nori de gaze toxice. Autorităţile marine au închis o zonă cu suprafaţa de două mile marine ca măsură de precauţie.
Fluxul de lavă era iniţial aşteptat să ajungă la mal luni seară, dar viteza de deplasare a acesteia s-a micşorat, iar acum este de 700 de metri pe oră.