Eșecul militar al Rusiei în Ucraina poartă, de câteva zile, un nume: ”cușca anti-tanc”. Imaginile care circulă într-o veselie pe rețelele de socializare vorbesc de la sine, putându-se observa că armata rusă a folosit armuri improvizate (cuști de fier amplasate deasupra turelei) pe tancurile sale, în încercarea de a le proteja împotriva aruncării lor în aer.
Ideea din spatele lor este că aceste cuști pot proteja vehiculele blindate de rachetele antitanc Javelin care pot lovi zona cea mai vulnerabilă a tancului, turela.
Primele cuști de fier au fost observate pe tancurile rusești T-80 care pătrundeau în Crimeea în noiembrie 2021. Un videoclip TikTok din acea vreme arăta un T-80, pe a căruti turelă se afla un soi de cușcă ciudată, din metal. Imaginile cu aceste tancuri ciudate au început să circule printre utilizatorii Twitter cunoscători ai armelor.
Cuștile nu au fost proiectate uniform, iar oamenii au speculat la acea vreme că armata rusă a experimentat acest „echipament de protecție” pentru a vedea dacă funcționează. Dar experimentul nu a funcționat, potrivit Vice.
Dezvoltate după conflictul din Nagorno-Karabah, dintre Azerbaidjan și Armenia
Thomas Newdick a remarcat că aceste cuști au fost, probabil, dezvoltate, după distrugerea tancurilor Rusiei în conflictul din Nagorno-Karabah, dintre Azerbaidjan și Armenia. În timpul războiului, forțele azere au devastat echipamentul armean, folosind armament aflat acum în mâinile Ucrainei.
Este greu de calculat cu exactitate câte tancuri a pierdut Rusia în conflictul din Ucraina. Potrivit Ministerului Apărării din Ucraina, Rusia a pierdut în jur de 1.500 de vehicule blindate. Dar cifra ar putea fi exagerată, iar analiştii independenţi OSINT cred că numărul este de aproximativ 800 de tancuri.
O dovadă suplimentară a nepregătirii Rusiei pentru război
Pe măsură ce forțele ruse au început să piardă tancuri, observatorii de pe internet au început să remarce ”cuștile anti-Javelin”. Așa au apărut fotografii cu tancuri cu acest cadru metalic, ajungând un adevărat fenomen.
Cuștile sudate grosier pe vârful turelelor tancurilor rusești sunt o dovadă suplimentară a nepregătirii Rusiei pentru război, afirmă analiștii.
Ce se observă în imagini
O fotografie a unui tanc rusesc distrus arată o cușcă de fier care aparent nu și-a făcut treaba. O altă imagine arată că echipajul tancului nu numai că a construit o cușcă peste turelă, dar a adăugat și câțiva saci de nisip în partea de sus.
Deși sunt concepute ca un strat suplimentar de apărare împotriva atacurilor cu rachete, acestea nu fac decât să îngreuneze tancurile, le fac mai ușor de observat și oferă echipajelor un fals sentiment de securitate, potrivit experților militari.
”Cuștile sunt un exemplu de armură „utilă pe teren”, precum sacii de nisip și grinzile mari de lemn atașate la exteriorul vehiculelor de către operatorii lor în timpul conflictului. Dacă sunt construite corect, cuștile pot fi eficiente împotriva focului inamic, cum ar fi grenadele propulsate de rachete, dar nu și împotriva rachetelor Javelin”, spune Justin Crump, un veteran militar.