România continuă să ne surprindă în fiecare zi!
Porc tăiat şi pârjolit direct pe acoperişul unui bloc. Totul a fost filmat
Ştirea uluitoare a zilei vine, de această dată, din Baia Mare. Potrivit imaginilor filmate şi apărute în presa locală, o familie din acest oraş nu a renunţat la tradiţia tăierii porcului, însă a ales un loc mai puţin obişnuit pentru a face asta, din lipsa altei locaţii mai adecvate, probabil: acoperişul unui bloc.
Un băimărean care locuieşte pe strada Aleea Filaturii din Baia Mare a filmat totul. Şase bărbaţi, însoţiţi şi de un băieţel de circa 5-6 ani, au sacrificat porcul direct pe acoperişul blocului, iar apoi l-au şi pârlit în acelaşi loc. Totul a avut loc dimineaţa, în jurul orei 11:00, mai relatează sursa citată.
Părerile internuţilor au fost, ca de multe ori, împărţite. Unii s-au amuzat copios pe seama acestei întâmplări neobişnuite, însă mulţi alţii au fost revoltaţi de sacrificiul de pe bloc.
Ce prevede legea atunci când vine vorba despre sacrificarea animalelor?
Legislaţia privind protecţia animalelor în timpul sacrificării stabileşte condiţiile de sacrificare a animalelor (inclusiv a porcinelor) numai în abatoare autorizate, cu respectarea normelor specifice pe timpul efectuării acestei operaţiuni.
Legea din România prevede că autoritatea veterinară poate acorda derogare pentru sacrificarea unor specii de animale (porcine, ovine, caprine) în afara abatoarelor de către proprietarii de animale, dar numai pentru consumul propriu, în gospodărie, cu recomandarea ca animalele respective să fie asomate în prealabil, adică să fie ferite de suferinţă sau durere în timpul contenţionării (prinderii) şi a înjunghierii.
Asomarea se face cu un pistol cu glonţ captiv și este un procedeu care provoacă pierderea simţurilor până în momentul înjungherii. Asomarea se face, obligatoriu, în abatoarele autorizate şi se practică la cerere şi în gospodăriile individuale cu animale. Procedeul nu afectează tăierea tradiţională a porcului de Crăciun, deoarece după asomare urmează înjunghierea.
În plus, proprietarii trebuie să solicite vizita medicului veterinar înainte de sacrificarea porcului, pentru a:
- verifica starea de sănătate a animalului înainte de sacrificare;
- da sfaturi utile privind probele ce trebuie luate la sacrificare şi analizele ce trebuie făcute pentru a nu vă pune sănătatea în pericol;
- asoma porcul înaintea sacrificării, a scuti animalul de suferinţă şi a respecta cerinţele de bunăstare a animalelor.
Ulterior, proprietarul este obligat să examineze carnea pentru Trichinella spp. Examinarea cărnii provenite de la porcii sacrificaţi în vederea examinării pentru Trichinella spp. se efectuează pe probe provenite atât de la porcii identificați și introduși în Baza Națională de Date (BND), cât și de la porci neidentificați, care nu figurează în BND.
„Nu consumaţi carnea şi nu o preparaţi, până nu obţineţi de la medicul veterinar rezultatul examinării pentru Trichinella spp., cu rezultat negativ. Recomandarea este valabilă şi pentru carnea obţinută de la porcii mistreţi.
În situaţia în care medicul veterinar constată că porcul dumneavoastră este bolnav, nu riscați sacrificarea şi consumul cărnii. Veţi fi despăgubit de stat la valoarea de piaţă a animalului, numai dacă acesta este identificat și înregistrat”, este mesajul ferm transmis românilor de către ANSVSA.