Fiecare zi a ajuns o cursă cu obstacole pentru majoritatea oamenilor, iar stresul pândește la tot pasul. Stresul contribuie la îmbătrânirea prematură a corpului. Acest proces mai poate fi inversat?
Stresul este mai mult decât o emoție neplăcută; este o problemă de sănătate, așa cum confirmă atât oamenii de știință, cât și medicii. Pandemia a crescut nivelul individual de stres, iar medicii recomandă diete speciale, adaptate fiecărui individ pentru reducerea stresului.
Oamenii încearcă să evite stresul pentru că astfel se simt mai obosiți și mai nefericiți, iar corpul îmbătrânește mai repede. Un studiu recent publicat în revista ”Cell Metabolism” demonstrează, pentru prima dată, că îmbătrânirea prematură cauzată de stres poate fi inversată când stresul în sine dispare, potrivit Salon.
Aceste constatări au implicații majore atât pentru tratarea stresului, cât și pentru tratarea îmbătrânirii. Cercetătorii de la Brigham and Women’s Hospital au adunat date din studiile existente despre situații care ar putea duce la stres fiziologic sever. Au inclus date de la pacienți vârstnici, aflați în situații de urgență, persoane însărcinate (precum și de la femele de șoareci gestante) și pacienți internați într-o unitate de terapie intensivă pentru COVID-19.
Indicii că vârsta biologică a crescut în situații de stres fiziologic
Oamenii de știință au analizat apoi nivelurile de metilare a ADN-ului în celule pentru a detecta modificări moleculare care pot indica o creștere a riscurilor de morbiditate și mortalitate. Asta înseamnă că au căutat „ceasuri biologice”.
„În toate analizele, cercetătorii au observat indicii că vârsta biologică a crescut în situații de stres fiziologic, dar nu a mai crescut când situația stresantă s-a rezolvat”, au scris cercetătorii.
Ei spun că biomarkerii ar putea reflecta și alți factori decât vârsta biologică. Chiar și așa, „lucrarea indică o nouă înțelegere a procesului îmbătrânirii biologice, cu implicații pentru studiul intervențiilor anti-îmbătrânire”, au explicat autorii studiului.
Găsirea unor modalități de a ajuta organismul să scape de stres
„Descoperirile actuale contestă conceptul că vârsta biologică poate crește doar de-a lungul vieții unei persoane și sugerează că ar putea fi posibilă identificarea intervențiilor care pot încetini sau chiar inversa parțial vârsta biologică”, a spus autorul principal Vadim Gladyshev, de la Brigham’s Division of Genetics.
„Când stresul a fost eliminat, vârsta biologică a putut fi restabilită. Asta înseamnă că găsirea unor modalități de a ajuta organismul să scape de stres ar putea crește longevitatea”, susține el. Dacă există o speranță pentru persoanele care se tem că îmbătrânesc mai repede din cauza stresului și nu vor să aștepte dezvoltarea unor medicamente revoluționare, acum se pare că există o alternativă mai accesibilă: reglarea emoțională.
Reglarea emoțiilor contează foarte mult
Potrivit unui studiu din 2021 publicat de „Translation Psychiatry”, care a măsurat subiecții pe baza GrimAge (un ceas epigenetic), „s-a observat că cei cu o mai bună reglare a emoțiilor și un nivel mai ridicat de autocontrol au o accelerare mai redusă a vârstei, chiar și la niveluri similare de stres.
În acest context, reglarea emoțională este definită ca având abilități precum „conștientizarea emoțională, obiectivele, claritatea, strategiile, acceptarea și controlul impulsurilor în gestionarea emoțiilor”.
GrimAge ar fi putut crește la persoanele cu niveluri mai ridicate de stres, deoarece aveau mai multe șanse să adopte obiceiuri nesănătoase, cum ar fi fumatul, mâncatul în exces și sedentarismul, dar tendința a persistat și cu acest stil de viață. În schimb, obiceiuri sănătoase, cum ar fi exercițiile fizice și hobby-urile creative, pot contribui la atenuarea stresului și a depresiei.