"Surpriză! 10.000 de franci vor fi distribuiţi", au anunţat cu câteva ore mai devreme coordonatorii campaniei, pe contul lor de twitter.
În data de 5 iunie, elveţienii vor fi chemaţi să se pronunţe asupra unei iniţiative privind "introducerea unui venit de bază necondiţionat", susţinută de partidele de stânga, dar respinsă de partidele de dreapta şi de sindicate.
Iniţiativa vizează să permită oricărei persoane care trăieşte în Elveţia să ducă o "existenţă demnă". Valoarea venitului de bază ar urma să fie stabilită prin lege, dar persoanele care stau la originea aceste iniţiative vorbesc despre acordarea unei rente lunare, fără condiţii sau contrapartidă, în valoare de 2.500 de franci (2.280 de euro) pentru fiecare adult şi 625 de franci pentru copii şi adolescenţi.
Potrivit guvernului federal, care se opune acestui proiect, finanţarea acestui venit de bază necondiţionat ar pune o povară enormă asupra economiei. Conform calculelor Guvernului, introducerea unui astfel de venit pentru toţi elveţienii ar costa 208 miliarde de franci.
Dacă textul va fi adoptat la referendum, autorităţile politice vor fi obligate să îl pună în practică pe principiul că poporul este suveran în Elveţia. Sistemul democraţiei directe, în vigoare în Elveţia, permite oricui să strângă 100.000 de semnături pentru o iniţiativă legislativă şi să o supună ulterior votului în cadrul unui referendum.
Organizatorii campaniei pentru introducerea venitului de bază necondiţionat au mai creat vâlvă şi în urmă cu câteva luni, când au vărsat mii de monede de cinci centime în piaţa din faţa palatului federal şi promit şi alte acţiuni pentru a-i convinge pe elveţieni să voteze data la referendumul din data de 5 iunie. AGERPRES