Într-un articol publicat duminică, ziarul relatează că un raport rămas nepublicat al Ministerului de Interne de la Londra (Home Office) dezvăluie, pentru prima dată, amploarea modului în care s-a abuzat de normele UE privind imigrarea, dar şi cât de preocupaţi sunt miniştrii britanici de impactul acestor abuzuri asupra Marii Britanii. Astfel, mii de imigranţi ar fi încercat să pretindă ajutoare britanice pe baza unor documente false, prin căsătorii fictive şi minţind în privinţa înrudirii cu cetăţeni europeni.
În unele cazuri, bande de infractori au recurs la trafic cu persoane în Marea Britanie, pe care le-au forţat să cerşească pe străzi şi să-şi deschidă conturi bancare în care să primească ajutoare sociale, după care le-au retras banii şi le-au lăsat lipsite de venituri.
The Daily Telegraph aminteşte cazul a peste o mie de copii pe care o bandă de interlopi din România i-a forţat să fure şi i-a implicat într-o acţiune 'organizată de cerşit'. Prin scheme de solicitare frauduloasă de ajutoare, banda a obţinut 2,9 milioane de lire, după cum a constatat poliţia metropolitană.
'Este clar că bandele criminale exploatează dreptul la libera circulaţie al cetăţenilor UE pentru a frauda semnificativ sistemul britanic de asigurări sociale', afirmă raportul la care ar fi avut acces publicaţia britanică.
Dezvăluirile, notează The Daily Telegraph, survin într-un moment extrem de sensibil pentru premierul britanic David Cameron, în condiţiile în care acesta se confruntă cu o nouă revoltă a parlamentarilor conservatori, după ce un proiect de lege conservator în privinţa unui referendum privind statutul Marii Britanii de membru UE a fost respins de către colegii liberal-democraţi şi laburişti din Camera Lorzilor.
Deşi dosarul trebuia dat publicităţii în timpul disputei iscate în parlament săptămâna trecută pe marginea reformelor guvernului în materie de imigraţie, publicarea sa a fost amânată. Parlamentarii conservatori, deja furioşi pe modul în care guvernul a gestionat proiectul de lege privind imigraţia, au acuzat executivul de încercarea de a suprima probe cruciale, care ar fi trebuit, susţin aceştia, puse la dispoziţie pentru a fi discutate în parlament.
Se aşteaptă ca documentul să fie dat publicităţii în această săptămână, printr-o procedură obscură a Camerei Comunelor, fără nicio publicitate din partea Ministerul de Interne, şi prea târziu pentru a-i influenţa pe parlamentarii care dezbat proiectul de lege, scrie ziarul menţionat
SURSA: Agerpres