Într-un interviu publicat în ediţia online a publicaţiei The Observer, preşedintele bulgar menţionează că Marea Britanie ar trebui să se considere ‘o mare putere mondială pionier în materie de integrare’ şi să reziste apelurilor naţionaliste pentru legi mai dure care să limiteze imigraţia.
David Cameron a anunţat că persoanele din Uniunea Europeană care caută locuri de muncă nu vor mai putea pretinde, de la 1 ianuarie 2014, ajutor de şomaj în primele trei luni ale şederii lor în Marea Britanie.
După cum au subliniat autorităţile de la Londra, această măsură urmăreşte ‘să îi împiedice pe cetăţenii străini să abuzeze de sistemul de protecţie socială’ din Marea Britanie.
La fel ca în alte opt ţări, cetăţenii români şi bulgari, care în prezent au dreptul să exercite un număr limitat de meserii, vor avea de la începutul anului viitor acces liber pe piaţa forţei de muncă din Regatul Unit.
"Să izolezi Marea Britanie şi să dăunezi reputaţiei sale nu este o poveste bună de scris", a adăugat Rosen Plevneliev.
"În momentul de faţă, bulgarii îşi pun multe întrebări în legătură cu societatea britanică, democrată, tolerantă şi umană", a mai afirmat el.
"Suntem, astăzi, într-o Mare Britanie unde se scrie istoria devierii spre izolare, naţionalism şi o viziune politică pe termen scurt?", s-a întrebat şeful statului bulgar.
Numeroşi cetăţeni britanici se tem de afluxul de imigranţi români şi bulgari după 1 ianuarie 2014.
Şeful diplomaţiei de la Sofia, Kristian Vighenin, a declarat că bulgarii nu sunt "cerşetori’ în Marea Britanie şi a denunţat ascensiunea euroscepticismului şi xenofobiei în Europa.