Potrivit acestuia, zeci de mii de companii din România vor beneficia de programul de finanțare, iar acest lucru este dovada concretă că IMM Invest are succes.

”Estimăm că programul IMM Invest va continua în același ritm și peste 30.000 – 40.000 de companii vor beneficia de finanțări. Până ieri 10.000 de firme au primit finanțare prin IMM Invest Romania, iar valoarea creditelor a depășit 9 miliarde de lei. Este o dovadă clară că programul funcționează și are succes. Cine nu crede în succesul lui să spună asta celor 10.000 de firme care au primit finanțare”, a declarat Tănase Stamule, consilierul economic al premierului Ludovic Orban.

Totodată, acesta susține că programul este o performanță ca în România să se acorde 10.000 de credite unor firme într-o perioadă de nici două luni.

”Pare complet ridicolă și de neînțeles orice nemulțumire emanată din zona politică legată de acest program al cărui plafon a fost deja mărit de la 15 la 20 de miliarde lei, cu posibilitatea creșterii lui în funcție de cerere”, a declarat Stamule ca răspuns la criticile legate de modul cum a demarat acest program. ”Era, de altfel, natural ca programul să ia un start ceva mai lent. El implică, pe lângă Ministerul Finanțelor și FNGCIMM, zeci de bănci și companii de leasing, fiecare cu propriul cadru normativ și propriile fluxuri de aprobare”, a spus el.

IMM Invest, cea mai bună soluție după pandemie

”Așteptările de la acest program sunt foarte mari. Aceste prime 10.000 de credite aprobate sunt o primă confirmare și ne dau speranța că vor urma și altele, pe cât posibil în același ritm”, a mai spus consilierul premierului.

Programul IMM Invest le permite IMM-urilor afectate semnificativ de criza cauzată de coronavirus să își asigure lichiditățile pentru derularea activității, prin accesarea de garanții de stat la creditele pentru investiții sau pentru capital de lucru luate de la bănci.

Până în prezent, aproximativ 64.000 de firme din România au solicitat credite în cadrul programului IMM Invest, dar, potrivit datelor BNR, în urmă cu un an, doar 12.000 de firme din România erau bancabile, adică aveau bilanțuri curate și erau eligibile pentru accesarea unui credit bancar.