IMM-ul viitorului: capital social de 1 euro şi înmatriculare online

Societatea Privată Europeană, o nouă formă juridică a IMM-urilor, cu capital social minim de un euro, ar putea deveni realitate după discuţiile cu statele membre, care vor începe în toamnă. Bruxelles-ul doreşte, astfel, să sprijine micile afaceri şi să încurajeze înfiinţarea de noi firme. Pentru aceasta, viitorii antreprenori nu vor mai fi obligaţi să treacă pe la diferite ghişee, întregistrarea noii companii realizåndu-se electronic. Discuţiile cu statele membre pe

Societatea Privată Europeană, o nouă formă juridică a IMM-urilor, cu capital social minim de un euro, ar putea deveni realitate după discuţiile cu statele membre, care vor începe în toamnă.

Bruxelles-ul doreşte, astfel, să sprijine micile afaceri şi să încurajeze înfiinţarea de noi firme. Pentru aceasta, viitorii antreprenori nu vor mai fi obligaţi să treacă pe la diferite ghişee, întregistrarea noii companii realizåndu-se electronic. Discuţiile cu statele membre pe această temă vor începe la toamnă şi vor viza extinderea aplicării unor directive europene asupra noii forme juridice. Acesta este al doilea pas pe care executivul european îl face pentru a încuraja întreprinderile mici şi mijlocii. Anterior, Bruxelles-ul a solicitat statelor membre ca, pånă în 2012, să reducă cu 25% povara birocratică ce afectează în special sectorul IMM-urilor. Comisia Europeană (CE) a estimat că această măsură ar putea genera beneficii economice importante, care pot ajunge la 150 de miliarde de euro pe termen mediu.

În ultimii ani, IMM-urile au creat 80% din noile locuri de muncă din UE, peste 75 de milioane de europeni lucrånd în cadrul unei întreprinderi mici. Cele 23 de milioane de întreprinderi mici şi mijlocii, cåte există în prezent în cadrul Uniunii, în comparaţie cu cele 41.000 de companii mari, joacă un rol important în economia europeană, mai ales prin faptul că două din trei locuri de muncă nou-create sunt în cadrul IMM-urilor. În Romånia există circa 600.000 de firme mici şi mijlocii.

„Trebuie să încurajăm oamenii să deschidă noi afaceri. În special, vrem să încurajăm femeile, dar şi persoanele ce aparţin minorităţilor etnice şi grupurilor de emigranţi să-şi deschidă propriile afaceri“, susţine Mechthild Woersdoerfer, director în cadrul Directoratului General pentru Întreprinderi şi Industrie al CE.

Păreri împărţite

„Un capital minim de un euro ar conduce la creşterea numărului de noi IMM-uri pe de o parte, iar de de altă parte, ar coborî vårsta antreprenorilor sub media de 30-32 de ani, cåt este în prezent“, a declarat Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din Romånia. În schimb, Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din Romånia (AOAR), este de părere că în Romånia problemele sunt diferite. „O firmă se înfiinţează destul de repede, iar capitalul social necesar este destul de mic. În Romånia, nu este dezvoltat spiritul antreprenorial. De asemenea, mai sunt multe de făcut în ceea ce priveşte microcreditele, rolul şi comportamentului băncilor în relaţia cu întreprinzătorii“, spune Pogonaru, în opinia căruia un alt punct critic este legat de ieşirea de pe piaţă a firmelor aflate în faliment, procedurile fiind greoaie şi de durată.

Dragoş Påslaru, general manager GEA Strategy & Consulting SA, admite că iniţiativa CE este revoluţionară în ceea ce priveşte dreptul societăţilor comerciale. „Pentru Romånia, nu este clar dacă măsura ar stimula radical înfiinţarea de IMM, întrucåt la noi înfiinţarea de companii nu este foarte dificilă. Pånă la urmă, 200 de lei capital social minim şi trei zile ca durată nu sunt condiţii prea dificile“, spune Påslaru. Acesta consideră că, în Romånia, există bariere administrative ulterioare, în derularea propiu-zisă a afacerilor: permise, licenţe, autorizaţii, avize.

«Companiile romåneşti înfiinţate sub formă de Societate Privată Europeană ar putea activa mai uşor pe pieţele celorlalte state UE.»
Dragoş Påslaru, general manager GEA Strategy & Consulting SA

75 de milioane de europeni lucrează în cadrul celor 23 de milioane de întreprinderi mici şi mijlocii, cåt există în prezent în cadrul UE