IMM-urile au apelat la leasing

serios in calcul retehnologizarea IMM-urilor si ridicarea nivelului acestora la standardele UE. Sensibile la miscarile din piata, societatile financiare ies in intampinarea clientilor cu noi forme de finantare. Un exemplu il constituie acordul de imprumut incheiat de Alpha Leasing cu BERD, in valoare de cinci milioane de euro si destinat special creditarii IMM-urilor. Finantarea in leasing va fi destinata activelor fixe ale firmelor, respectiv utilaje si echipamente, dar si autovehicule. Contrac

serios in calcul retehnologizarea IMM-urilor si ridicarea nivelului acestora la standardele UE. Sensibile la miscarile din piata, societatile financiare ies in intampinarea clientilor cu noi forme de finantare. Un exemplu il constituie acordul de imprumut incheiat de Alpha Leasing cu BERD, in valoare de cinci milioane de euro si destinat special creditarii IMM-urilor. Finantarea in leasing va fi destinata activelor fixe ale firmelor, respectiv utilaje si echipamente, dar si autovehicule. Contractele de finantare in leasing vor putea depasi 250.000 de euro, conducerea societatii Alpha Leasing estimand ca majoritatea contractelor de finantare in leasing pentru microintreprinderi se va plasa in apropierea unei medii de zece mii de euro. Chiar daca seamana foarte mult cu un credit bancar, iar uneori poate fi mai scumpa decat acesta, finantarea in leasing are o serie de avantaje pe care o IMM nu le poate neglija. De exemplu, daca se doreste achizitionarea unei masini sau a unui utilaj din afara Uniunii Europene, taxele vamale se platesc numai la 20 la suta din valoarea bunului si, etapizat, sunt incluse in cuantumul fiecarei rate catre societatea de leasing. Dupa cum ne-a explicat Cornel Coca Constantinescu, presedintele Asociatiei Nationale a Societatilor de Leasing din Romania, volumul finantarilor in leasing acordate de societati IMM-urilor in primele trei luni ale acestui an a fost de 250 de milioane de euro. „Din pacate insa, majoritatea finantarilor de acest gen au mers catre creditarea parcurilor auto, si nu catre modernizarea instalatiilor tehnologice sau catre un plan de investitii in utilaje industriale”, subliniaza Constantinescu.O alta noua forma de finantare este cea intermediata de Eximbank Romania, ce se adreseaza insa exclusiv IMM-urilor care vor sa exporte produse romanesti in Rusia. Importatorii rusi vor efectua o plata de 15% din valoarea contractului incheiat cu exportatorul roman, inainte de plata primei livrari. Realizarea acestor operatiuni cu ajutorul Eximbank are ca avantaj, pentru exportatorul roman, faptul ca acesta primeste contravaloarea marfurilor exportate in momentul executarii contractului, ca si cum ar fi incheiat cu importatorul rus un contract cu plata imediata.

Avantajele leasingului
· Aducerea de utilaje din afara UE in sistem leasing beneficiaza de taxe vamale aplicate la numai 20 la suta din valoarea bunului.
· Taxele vamale se platesc etapizat, o data cu rata.
· O companie de leasing este mult mai flexibila si mai operativa in privinta finantarii, spre deosebire de o banca, unde regulile sunt mult mai rigide si mai numeroase.
· Nivelul avansului poate fi negociat cu societatea de leasing, la fel si cuantumul valorii reziduale.