Ovidiu Nicolescu, președintele CNIPMMR, subliniază că plata TVA la încasarea facturii este aplicată pentru IMM-uri în Austria, Belgia, Olanda, Germania, Italia, Polonia, Marea Britanie, Suedia, Slovenia și Estonia.
În toate aceste țări, operatorul economic are dreptul să colecteze TVA-ul doar atunci când încasează facturile, dar dreptul de deducere a TVA se respectă numai pe măsură ce își plătește furnizorii.
Pentru ca impactul bugetar să fie minim, CNIPMMR propune ca din trimestrul II 2012 acest drept să fie acordat microîntreprinderilor și în contractele de achiziție publică, semestrul I 2013 pentru întreprinderile mici și semestrul II al anului 2013 pentru întreprinderile mijlocii.
Potrivit lui Nicolescu o astfel de măsură ar permite recapitalizarea unei treimi din firme, în timp ce o altă treime ar fi salvată de la faliment. De asemenea, efectele ar fi benefice și pentru bugetul de stat care ar avea o mai bună colectare și ar accelera viteza de circulație a banilor, fapt vital pentru creșterea economică.