Perioada foarte mare de la aprobarea proiectelor finanţate prin programe europene până la semnarea contractelor a determinat mai multe firme mici şi mijlocii să renunţe la finanţarea obţinută, susţin oficiali din cadrul Ministerului IMM-urilor.
„Din cauza perioadei foarte mari de la depunerea dosarelor şi până la semnarea contractelor firmele au renunţat la banii pe care i-au cerut şi pentru care a fost aprobat proiectul”, afirmă Laura Maruşca, director general adjunct în cadrul Ministerului IMM-urilor.
Maruşcă spune că 12 firme din circa 2.000 de beneficiari au renunţat la bani pentru că nu mai aveau fondurile necesare pentru co-finanţare.
Doar 2 luni până la semnarea contractelor
Pentru a evita aceste situaţii, Ministerul a redus în acest an intervalul până la semnarea contractelor până la 2 luni, în condiţiile în care pentru programele din 2008 această perioadă a fost de aproape un an.
În plus, pentru a asigura beneficiarilor o sursă de bani pentru începerea investiţiilor pentru care solicită fonduri europene, acestea pot beneficia de o prefinanţare de 35%.
„Unul dintre motivele pentru care s-a renunţat la finanţare a fost imposibilitatea de a obţine la timp un credit care să-i permită începerea proiectului. De aceea am introdus prefinanţarea, astfel încât firmele să aibă o perioadă mai lungă de a trata cu băncile”, a adăugat Maruşca.
Bani pentru investiţii de maximum 1,5 milioane de euro
Ministerul Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MIMMCMA) derulează două scheme de finanţare care vizează creşterea competitivităţii IMM-urilor prin investiţii. Prin intermediul celor două scheme IMM-urile pot solicita fonduri europene pentru investiţii de până la 250.000 de euro şi pentru cele de 250.001 şi 1,5 milioane de euro.
Pentru acest an, bugetul pentru aceste scheme este de 196 milioane de euro, iar firmele pot depune cereri de finanţare nerambursabilă peste o lună în condiţiile în care ghidurile de finanţare au fost lansate miercuri.
SURSA: Mediafax