La nivel mondial, procentul celor care consideră acest sector neglijat este de 75%. Studiul reflectă opiniile a peste 5000 de antreprenori din 78 de ţări, care au fost chestionați în legătură cu veniturile recente şi evoluția profiturilor înregistrate, dar și în ceea ce privește principalele preocupări şi cauze de stres resimțite de aceștia în anii precedenţi.
Ultimii indicatori stau la baza indicelui caracteristic mediului antreprenorial, care reflectă părerea antreprenorilor referitor la cât de uşor se poate administra o afacere în ţara din care provin. Luând ca un exemplu particular zona Europei Centrale și de Est, indicele respectiv dezvăluie un punctaj de 97 de puncte, uşor sub media globală de 100.
74% din cei întrebaţi pe plan global, respectiv 56% în zona Europei Centrale și de Est, au declarat că băncile ar trebui forţate să acorde mai multe credite companiilor antreprenoriale şi întreprinderilor mici, subliniind faptul că accesul la credite reprezintă o problemă pentru antreprenori. Totodată, 86% din antreprenorii din întreaga lume, respectiv 77% în zona Europei Centrale și de Est, consideră că fondurile guvernamentale de capital de risc ar trebui să fie disponibile pentru a ajuta antreprenorii şi iniţiativele de afaceri ale acestora. Indicând faptul că menţinerea fluxului de numerar este o problemă globală pentru întreprinderile mici, 72% dintre cei chestionați pe plan global, respectiv 61% în ţările Europei Centrale și de Est au declarat că ar trebui introduse penalizări legale pentru întârzierea la plata facturilor.
Mark Dixon, directorul executiv al furnizorului de soluţii pentru birouri Regus, comentează: "În ciuda importanţei masive în economia naţională, segmentul IMM se zbate pentru a-i fi auzită vocea. În perioada de după scăderea economică globală, acest sector cheie al economiei a avut dificultăţi în a asigura capital de lucru şi în a menţine fluxul de numerar.
„În particular, mai mult de jumătate din IMM-urile din zona Europei Centrale și de Est se plâng de lipsa accesului la capital şi de plăţile întârziate, care în mod frecvent au ca rezultat restrângerea activităților sau chiar falimentul companiilor nou înfiinţate, în primele 18 luni de la lansare”, spune Mark Dixon, directorul executiv al furnizorului de soluţii pentru birouri Regus.
El arată că recenta directivă UE privind plăţile întârziate autorizează companiile să aplice o dobândă de 8% la facturile neachitate la scadenţă şi să taxeze 40 de euro pentru a acoperi cheltuielile cauzate de plăţile întârziate, însă nu prevede obligativitate. „Astfel, nu este surprinzător să aflăm că penalizările privind plăţile întârziate ar putea fi considerate binevenite de către comunitatea IMM," conchide Dixon.