Proprietăţile, finalizate şi în construcţie, deţinute de fondul austriac de investiţii Immoeast pe piaţa locală erau evaluate la sfârşitul lunii aprilie la 897 milioane euro, în condiţiile în care investitorul a plătit la achiziţia acestora 1,22 miliarde de euro, potrivit raportului financiar al companiei.
Astfel, Immoest a pierdut peste 320 de milioane de euro din reevaluarea activelor deţinute în România, pe care le-a achiziţionat începând cu anul 2007.
Potrivit raportului aferent anului financiar 2009-2010, încheiat la 30 aprilie, Immoeast deţinea în România 15 proiecte finalizate, cu o valoare de piaţă de 598,2 milioane de euro, în condiţiile în care costul de achiziţie al acestora a fost de 670,9 milioane de euro, ceea ce înseamnă o scădere de 72,7 milioane de euro.
Suprafaţa închiriabilă a acestor proprietăţi este de 380.971 metri pătraţi, din care 336.888 metri pătraţi sunt închiriaţi, gradul de neocupare fiind de 11,6%.
Venituri de 6,7 mil. euro din birouri
Din acestea, nouă proprietăţi sunt spaţii de birouri, a căror valoare este stabilită la 335,6 milioane de euro. Acestea au o suprafaţă închiriabilă de 204.367 metri pătraţi, din care 190.508 metri pătraţi au şi chiriaşi. Astfel, rata de neocupare a birourilor este de 7,8%.
Immoeast a obţinut din închirierea clădirilor de birouri din Bucureşti venituri de 6,7 milioane de euro, randamentul ridicându-se la 9,8%. În raport se arată că cel mai important proiect de birouri din România este Iride Business Park din nordul Bucureştiului, prima investiţie a companiei pe piaţa locală.
Mall-uri au contribuit cu 15,3 mil. euro
Totodată, compania mai deţine în România trei centre comerciale – Euromall Piteşti, Armonia Arad şi Polus Cluj – evaluate la 233,6 milioane de euro, cu mult sub preţul de achiziţie, având în vedere că doar pe centrul comercial din Cluj-Napoca a plătit 210 milioane de euro. Rata de neocupare a acestora este de 8,1%, iar veniturile din chirii se ridică la 15,3 milioane de euro.
Cele trei parcuri logistice ale Immoeast în România aveau o valoare de piaţă de 29 milioane de euro, un grad de neocupare de 40% şi generau venituri din chirii de 2,1 milioane de euro.
Compania are în România alte 24 de proiecte suspendate, evaluate la 223,1 milioane de euro, pe care a plătit 390,7 milioane de euro, ceea ce înseamnă o devalorizare de 167,6 milioane de euro.
„Cele 54 de proiecte suspendate şi terenuri nedezvoltate ale grupului reprezintă în total 383,5 milioane de euro. Cea mai mare dintre ele se află în România, unde acest portofoliu a înregistrat şi cea mai mare devalorizare. Imediat ce condiţiile economice ne vor permite, aceste proiecte vor fi reactivate sau vor fi vândute”, potrivit datelor Immoeast.
Pe de altă parte, în raport sunt incluse alte nouă proprietăţi, în categoria stocuri, cu o valoare de piaţă de 76,2 milioane de euro şi care au fost achiziţionate cu 160 milioane de euro.
Afaceri în scădere cu 8,5%
Immoeast a avut în anul financiar 2009-2010, încheiat la 30 aprilie, venituri de 70,8 milioane de euro în România, în scădere cu 8,5% faţă de anul financiar anterior.
În raport se menţionează că majorarea TVA şi reducerea salariilor va pune presiune pe piaţa imobiliară din România, una dintre cele mai afectate ţări în care activează investitorul.
„România este în faza de recesiune. Şomajul este încă în creştere, iar insolvenţele sunt la un nivel record. Aceste fenomene vor restricţiona sever puterea de cumpărare a consumatorilor, cu efecte mai ales pe segmentul de retail”, se arată în raport.
Immoeast dezvoltă în prezent în România centrul comercial Gold Plaza din Baia Mare, în parteneriat cu Futureal din Ungaria. Valoarea de piaţă la finalizare este estimată la 57,2 milioane de euro, în condiţiile în care investiţia pentru construcţie s-a ridicat la circa 100 milioane de euro. Deschiderea centrului este programată pentru 21 octombrie 2010.
Totodată, compania mai are proiecte de retail în Galaţi şi Craiova, dar care vor fi dezvoltate doar dacă va găsi chiriaşi pentru preînchirieri.
Immoeast, focalizat pe Austria şi Europa Centrală şi de Est, a fuzionat anul trecut cu grupul austriac Immofinanz, din care făcea parte.
SURSA: Mediafax