Fondul austriac de investiţii Immoeast, a cărui portofoliu are cea mai mare expunere pe România, respectiv 13%, va vinde o parte din activele imobiliare deţinute în România şi s-ar putea să vândă un mall din Moscova pentru a-şi reduce expunerea pe cele două pieţe.

„Am supra-investit în unele ţări precum România sau sectorul comercial din Moscova. Nu suntem forţaţi să vindem şi vom vinde penntru a ne restructura portofoliul după cum dorim“, a declarat Eduard Zehetner (foto), CEO-ul  companiei.

Piaţa imobiliară din România a fost cea mai puternic lovită de criza financiară din toată regiunea, se arată în raportul anual al Immoeast.

Fondul a anunţat încă de la începutul anului că este în negocieri pentru anularea a o serie de parteneriate pe piaţa locală care vor conduce la vânzări de proprietăţi din portofoliu în acest an, după ce a renunţat deja la două din cele mai mari parteneriate în care erau implicate companiile European Future Group şi S+B.

România, cea mai mare piaţă pentru Immoeast

Immoeast deţine 72 de proprietăţi pe piaţa românească, în valoare totală de 750 milioane euro, reprezentând circa 13% din portofoliul grupului. România este cea mai mare piaţă pentru Immoeast.

Oficialii Immoeast au mai anunţat în septembrie că sunt constrânşi în privinţa vânzării în pierdere a activelor şi că nu vor vinde sub preţul de investiţie.

Analistul Erste Bank Gernot Jany consideră că grupul are o expunere prea mare pe piaţa românească, raportat la portofoliu.

„Vânzarea de active în România ar putea avea logică dacă va genera un flux bun de numerar şi dacă pot investi banii mai bine în altă parte. Poate că ar fi bine să vândă unele proprietăţi finalizate şi să investească pe partea de dezvoltare”, a afirmat el.

Acţiunile Immoeast se tranzacţionau marţi, în jurul orei 11:21, în urcare cu peste 5% pe bursa de la Viena, la 3,93 euro pe unitate. Titlurile grupului au urcat de peste opt ori în acest an, ridicând valoarea de piaţă a Immoeast la 3,2 miliarde de euro.

SURSA: Bloomberg