Fondul austriac de investiţii Immoeast, care a anunţat recent că îşi va reduce expunerea pe piaţa imobiliară din România, a raportat pentru primul trimestru al anului fiscal 2009-2010 (mai-iulie) un profit net consolidat de 110,2 mil. euro, faţă de pierderi de 56,6 mil. euro în acelaşi interval de anul trecut.

Veniturile fondului pentru perioada analizată au crescut cu 92% în raport cu perioada similară din 2008, la 162 milioane de euro, se arată într-un comunicat al Immoeast.

Veniturile din chirii au totalizat 113,6 milioane de euro, ceea ce reprezintă un avans de aproape 80% faţă de primul trimestru al anului fiscal 2008-2009.

„Indicatorii cheie ai afacerilor s-au dezvoltat satisfăcător în primul trimestru în principal datorită preluării activelor Immoaustria şi a măsurilor de restructurare“, se mai precizează în comunicatul fondului.

Immoeast a preluat în martie anul acesta unitatea Immoaustria, care deţine o serie de proprietăţi în ţara de origine a fondului, de la compania mamă Immofinanz, într-un transfer de proprietăţi în valoare de 1,5 mld. euro.

Vânzarea activelor din România

Immoeast deţine 72 de proprietăţi pe piaţa românească, în valoare totală de 750 milioane euro, reprezentând circa 13% din portofoliul grupului. România este cea mai mare piaţă pentru Immoeast.

Oficialii companiei au anunţat recent că vor vinde o parte din activele imobiliare deţinute în România şi s-ar putea să vândă un mall din Moscova pentru a-şi reduce epunerea pe cele două pieţe.

Fondul a anunţat încă de la începutul anului că este în negocieri pentru anularea a o serie de parteneriate pe piaţa locală care vor conduce la vânzări de proprietăţi din portofoliu în acest an, după ce a renunţat deja la două din cele mai mari parteneriate în care erau implicate companiile European Future Group şi S+B Gruppe.