Immoeast, cel mai mare dezvoltator imobiliar austriac, va păstra doar un sfert din portofoliul de proiecte finalizate în România, în valoare totală de 636 milioane euro, în condiţiile în care vrea să vândă proprietăţi de 148 milioane euro, iar restul au nevoie de „măsuri de îmbunătăţire”.

Valoarea proprietăţilor finalizate pe piaţa românească care vor fi menţinute în portofoliul Immoeast se ridică la 163 milioane de euro, acestea prezentând un risc redus şi necesitând servicii de management „de intensitate scăzută”, potrivit unui raport al grupului Immofinanz, acţionarul majoritar al Immoeast.

„Acestea reprezintă coloana vertebrală a portofoliului, iar activele vor fi păstrate pe termen lung, fiind generatoare de cash-flow din închiriere. Vânzarea acestor active se va face oportunistic, doar la preţuri peste valoarea estimată”, se arată în raport.

În total, grupul va menţine în portofoliu active în valoare de 4,6 miliarde de euro, reprezentând 62% din imobilele finalizate, cele mai multe în Austria. Randamentul acestor proprietăţi este de 6,5% şi sunt ocupate în proporţie de 96%.

Pe de altă parte, investitorul austriac vrea să vândă pe termen scurt şi mediu active de 1,2 miliarde de euro, 16% din total, din care 148 de milioane de euro din România.

„Acestea nu se înscriu în strategia noastră privind portofoliul pe termen mediu şi lung. Activele pot fi greu de administrat”, susţin reprezentanţii dezvoltatorului, care precizează că randamentul acestor proprietăţi se ridică la 7,2% şi au un grad de ocupare de 82%.

Restul portofoliului din România, în valoare de 325 milioane de euro, este inclus în categoria „active care necesită muncă”.

„Acestea sunt proprietăţi care au nevoie de management intens – reînchiriere, mentenanţă etc. Acestea fie vor fi scoase la vânzare, fie vor fi menţinute în portofoliu, după ce va fi finalizată implementarea măsurilor de îmbunătăţire. În general, nu vom vinde niciun astfel de activ până când nu vom rezolva toate problemele legate de aceste proprietăţi”, se menţionează în raport.

În această situaţie sunt active ale companiei în valoare de 1,2 miliarde de euro, respectiv 22% din total. Acestea au un randament de 6,3% şi un grad de ocupare de 79%.

Printre proiectele finalizate deţinute de Immoeast în România se numără parcurile de afaceri Iride, Victoria Tower, Bucharest Corporate Center din Bucureşti, centrele comerciale Polus din Cluj-Napoca, Euromall din Piteşti şi Armonia din Arad.

În cel mai recent raport financiar al Immoest, reprezentanţii companiei semnalau situaţii dificile pentru piaţa spaţiilor de birouri şi segmentul retail din România, afirmând că piaţa româneasă este în continuare cea mai dificilă pentru investitor.

SURSA: Mediafax