Aceasta este cea de-a doua listare a celei mai importante companii austriece din domeniul imobiliar și nu implică emisiunea de noi acțiuni. Listarea pe Bursa de Valori din Varșovia va înlesni activitatea investitorilor polonezi, mai ales a fondurilor de pensii, de a achiziționa acțiuni IMMOFINANZ. Acestea sunt acum listate pe două dintre cele mai importante burse din Europa Centrală și de Est – Viena și Varșovia – și reprezintă unele dintre titlurile cu cel mai ridicat grad de lichiditate din regiune. Grupul Erste este compania financiară care intermediază acțiunile IMMOFINANZ pe bursa din Varșovia. În zilele următoare sunt programate numeroase întâlniri cu investitori instituționali din Polonia.      

„Această listare pe bursa din Varșovia arată angajamentul nostru pentru regiunea Europei Centrale și de Est. IMMOFINANZ este o companie imobiliară est-europeană. Portofoliul nostru de 10,5 miliarde de euro este distribuit pe suprafețe aproximativ egale în Estul și Vestul Europei. În acest moment, câștigurile noastre sunt semnificativ mai mari în Europa de Est față de cea din vest”, explică Eduard Zehetner, CEO IMMOFINANZ Group.

Pe lângă Austria și Germania, alte piețele cheie pe care IMMOFINANZ Group este prezent sunt Rusia, Polonia, România, Republica Cehă, Slovacia și Ungaria. „Piețele din Europa de Est și expertiza companiilor austriece din aceste regiuni au fost adesea subestimate sau criticate în regiunea anglo-americană, odată cu începutul crizei economice. De prea multe ori se observă o lipsă de motivare în a examina diferențele dintre țări, mărimea lor, datoria națională și politicile lor economice. Numeroase persoane trec astfel cu vederea că această regiune se află încă într-un proces de creștere mult mai pronunțat comparativ cu regiunea Europei de Vest, iar economiile au ponderi ale datoriilor mult mai scăzute”, adaugă Zehetner.
Activitățile IMMOFINANZ Group sunt concentrate în Polonia pe sectoarele premium de retail și clădiri de birouri din Varșovia dar și pe proprietăți de retail din principalele regiuni ale țării. Compania construiește în prezent complexul Tarasy Zamkowe, aflat în centrul orașului Lublin, destinat cumpărăturilor dar și activităților de divertisment, relaxare și recreere, cu o suprafață închiriabilă de 38.000 m2. Nimbus, un alt proiect dezvoltat în Varșovia, este o clădire premium de birouri aflată într-o zonă cu terase verzi, ce dispune de o suprafață închiriabilă de 19.000 m2. Katowice, cea de-a treia fază a proiectului rezidențial Dębowe Tarasy este în prezent în curs de dezvoltare.       

IMMOFINANZ Group plănuiește, de asemenea, extinderea în Polonia a mărcii sale de retail STOP.SHOP. Aceste parcuri de retail sunt situate în apropierea marilor centre cu o populație cuprinsă între 30.000 și 150.000 de rezindeți. Prin urmare, chiriașii acestor parcuri de retail vor beneficia de o prezență constantă a vizitatorilor. Rețeaua STOP.SHOP. este prezentă momentan în 44 de locații din Europa Centrală, inclusiv în Polonia (în Legnica). „A fost semnat recent un nou contract pentru o locație în Mlawa. Cererea din partea chiriașilor este mare, ceea ce creează așteptări privind un grad complet de ocupare atunci când STOP.SHOP. se va deschide la sfârșitul anului 2013”, declară Eduard Zehetner, „iar în prezent evaluăm și alte locații”.