Compania austriaca Immorent, in parteneriat cu ÖBB-Immobilienmanagement GmbH, a lansat, recent, un proiect gigant de imobile de birouri in Viena, cu o valoare de 400 milioane de euro. Incepand din 2010, IMMORENT va construi spatii de birouri cu o suprafata totala de 200.000 mp, intr-o locatie a ÖBB. Primul contract anuntat apartine Erste Bank, care din 2012, va inchiria o parte importanta din acest spatiu. 

“Aceasta este o ocazie de a dezvolta un proiect remarcabil, intr-un decor urban interesant, care va schimba Viena pentru totdeauna”, declara directorul Immorent, Gerald Antonitsch. “O asemenea sansa ar entuziasma orice developer de proprietati.” 

Proiectul in ansamblu: Nodul de cai ferate al Garii Principale din Viena 

Pana in 2013, ÖBB va construi noua gara principala in Viena, in zona unde se afla acum garile de sud si de est. In colaborare cu Primaria orasului Viena, ÖBB creeaza un spatiu de 59 de hectare in jurul acestui nod de transporturi.

Alipirea garii de est cu cea de sud va elibera zone importante ca suprafata, care vor putea fi dezvoltate si utilizate de ÖBB-Immobilienmanagement GmbH.  

Un nou centru financiar si de servicii 

Un nou district se va forma in zona delimitata de Gürtel, Arsenalstraße, Gudrunstraße si Sonnwendgasse, unde se vor realiza birouri cu o suprafata de 550 000 mp – spatiu util total – si 5.500 de apartamente. Acest district va fi completat de o gradinita, doua scoli si un parc. Conform Presedintelui ÖBB-Holding, Martin Huber, obiectivul proiectului este “crearea celui mai mare centru financiar si de servicii din Austria, in jurul celei mai importante gari din Europa Centrala. Pentru atingerea acestui obiectiv, ÖBB utilizeaza intreaga sa experienta in domeniu, dorind sa faciliteze crearea unei noi dimensiuni in planificarea urbana”. 

In acest an, Immorent va invita arhitectii sa trimita proiecte pentru remodelarea acestei suprafete de 37 000 mp. Proiectul final va fi selectat in primul trimestru al lui 2008. Este posibil ca lucrarile de constructie sa inceapa la jumatatea lui 2010, iar prima cladire va fi definitivata in 2012, furnizand spatiu pentru aproximativ 4 000 persoane care vor lucra in birouri. 

Finalizarea contractului intre ÖBB-Immobilienmanagement GmbH si IMMORENT este rezultatul unor negocieri sustinute si a fost semnata la inceputul acestei luni. Michaela Steinacker, Managing Director al ÖBB-Immobilienmanagement, estimeaza ca acest prim proiect la scara mare va imprima un avant puternic dezvoltarii ulterioare a noului cartier al orasului. “Proiectul Immorent si ocuparea ulterioara a cladirii respective de catre Erste Bank demonstreaza ca aceasta este o locatie extrem de atragatoare. Alti investitori si companii interesate vor urma acest exemplu. Deja exista discutii initiate in acest sens”. 

Sursa: Capital