Recent, Petrom a semnat un precontract prin care vinde 16 imobile firmei bucureştene Practic. Valoarea afacerii este păstrată secretă de ambele părţi.
Werner Schinhan, director general executiv adjunct la Petrom, a declarat pentru Capital că tranzacţia este rezultatul unui proces de ofertare, în care cea mai bună ofertă a fost prezentată de Practic Bucureşti. „Au fost abordaţi jucătorii de piaţă care se puteau califica pentru o astfel de tranzacţie (dimensiunea businessului, experienţă, activităţi de bază). Înaintea selecţiei, au fost transmise informaţii la peste 30 de părţi interesate“, susţine Werner Schinhan.
Dar cine este firma Practic? Sediul central se află în buricul Capitalei (în spatele Cercului Militar) şi contrastează cu restul clădirilor din zonă, toate vechi şi scorojite. Câteva panouri îi avertizează pe şoferi că parcarea este interzisă din cauza bucăţilor de tencuială care pot cădea pe maşini. Sediul Practic SA arată bine pe dinafară, fiind în renovare, şi este păzit de doi bodyguarzi voinici, care te iau la întrebări încă de la intrarea pe strada îngustă pe care se află. Holul de la intrare este pustiu, doar un anunţ îi somează pe străini să prezinte buletinul de identitate.
În ciuda sediului pustiu, Practic este foarte bogată. Deţine 100 spaţii comerciale în Bucureşti, este listată la Rasdaq şi, potrivit conducerii, în 2005 a înregistrat o cifră de afaceri de 21,6 milioane lei şi un profit de 5,3 milioane lei. Site-ul Ministerului Finanţelor arată că firma nu şi-ar fi depus bilanţul din 2003.
Acţionarul majoritar al Practic SA este Zerlin Dimofte, de 82 de ani, care deţine 49%. Celelalte acţiuni sunt deţinute de firma International Business&Trading Corporation, înregistrată în insula Turks&Caicos, un paradis fiscal (32,5%) şi alte două persoane fizice: Bejenaru Andrei Mihai (9,9%) şi Rada Mândruliţa (1,63%). Un pachet de 7% este deţinut de mai multe persoane fizice.
Interesant este că acţionarul majoritar, Zerlin Dimofte, deţine pachete mai mari sau mai mici de acţiuni şi la Parc Hotels (societate care deţine Hotelul Parc, din Bucureşti, printre altele), la Casa Doina (cu celebrul restaurant în proprietate) şi la Herestrău şi Meteor (care administrează fostele unităţi de alimentaţie publică, acum aflate în renovare). Lista societăţilor la care Dimofte Zerlin este acţionar cuprinde şi Trans Tel Services, Trend Hospitality SRL, Dimozen Construct SRL.
Prin firma Herăstrău, Dimofte este acţionar indirect la Băneasa Investments, care dezvoltă cel mai mare proiect imobiliar din România, o investiţie de peste 500 milioane de euro. Băneasa Investments îşi dezvoltă afacerea cu activele unei instituţii de stat, respectiv terenul Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară, ce reprezintă 49,88% din aportul societăţii.
Afacerea activelor imobiliare Petrom este astfel doar o cireaşă de pe tortul afacerilor imobiliare ale grupului de oameni de afaceri atât de descurcăreţi şi activi după 1991 (când a fost înregistrată firma Practic) şi până astăzi. Liviu Florin Mazilu, director general executiv al Practic, a declarat: „Proprietăţile imobiliare achiziţionate de firma noastră, ca urmare a procesului de selecţie organizat de Petrom, reprezintă o investiţie de perspectivă pentru Practic. Odată cu finalizarea procedurilor legale, va începe o analiză comercială atentă, în urmă căreia se vor decide acţiunile de dezvoltare, modernizare sau operare aferente fiecărei proprietăţi“. Firma Practic are un asemenea „lipici“ la imobile vechi, care prisosesc unor foste instituţii de stat, încât nu s-a dus sacul la moară, ci a venit moara la sac.
Finalizarea tranzacţiei imobiliare Petrom – Practic va avea loc în primul trimestru din 2007. „Victoriile“ imobiliare în lupta cu fostele imobile de stat nu se opreşte aici pentru firma Practic. Potrivit directorului Liviu Florin Mazilu, Practic a participat şi a câştigat de la Primăria Sectorului 2 un proiect de modernizare, construire şi exploatare a pieţei agroalimentare din Piaţa Obor din Bucureşti.
Discreţie totală
«Părţile au agreat ca preţul tranzacţiei să nu fie comunicat public. Mai mult, la această dată preţul nu poate fi stabilit cu precizie, pentru că procesul de finalizare a tranzacţiei se va desfăşura până în luna februarie 2007.»
Liviu Florin Mazilu, director general executiv al Practic SA
Ce a mai înstrăinat Petrom
La finele anului trecut, reprezentanţii Petrom au vândut platformele mobile de foraj marin Atlas, Fortuna, Jupiter, Orizont, Prometeu şi Saturn. Acestea au fost achiziţionate de către compania românească Grup Servicii Petroliere (GSP) pentru suma de 100 de milioane de dolari.
De asemenea, în vara acestui an, Consiliul Concurenţei a autorizat două operaţiuni de concentrare economică, realizate între grupurile Petrom-OMV şi MOL. Prima operaţiune consta în dobândirea controlului de către Petrom asupra a 28 de benzinării ale MP Petroleum Distributie şi a două staţii de distribuţie carburanţi ale Mol România. A doua operatiune a constat în dobândirea controlului de către MOL România asupra a zece benzinării Petrom. În urma operatiunilor de concentrare economică analizate, Grupul OMV-Petrom a înregistrat o creştere a cotei de piaţă cu până la 2%.
Practic cumpără de la Petrom clădiri de birouri, terenuri şi hoteluri
Conţinutul pachetului pe care îl vinde Petrom SA prin negociere cu o singură sursă:
• cinci clădiri de birouri clasă B situate în Bucureşti, cu o suprafaţă totală de 15.900 mp. Cu toate că părţile nu au vrut să precizeze unde se află aceste imobile (care ar trebui să fie situate într-o locaţie mai proastă, dacă au fost evaluate de clasă B), în piaţă se vorbeşte că ar fi vorba chiar de sediul Petrom de pe Calea Victoriei, aflat într-o clădire istorică. Poate aşa se explică de ce valoarea tranzacţiei este trecută sub tăcere şi ascunsă sub „confidenţialitatea“ contractului.
• două terenuri în Bucureşti cu o suprafaţă de 8.000 mp, cu destinaţie comercială; numai acestea valorează câteva milioane de euro
• opt hoteluri de două, trei şi patru stele, situate în Eforie Nord, Câmpina, Slănic Moldova, Ţicleni, Suplac, Valea lui Liman şi Rânca
• un teren în Braşov, cu destinaţie comercială sau turistică, de 28.000 mp; valoarea de piaţă a acestuia ar putea să depăşească 7.000.000 euro, dacă este situat în incinta oraşului.