Astfel, Guvernul pregăteşte un proiect de lege prin care Regia Patrimoniului de Stat să vândă, în timp, majoritatea imobilelor deţinute în portofoliu, iar instituţia să rămână în administrare doar cu locuinţele de protocol destinate înalţilor demnitari.
Imobilele vor fi vândute după ce vor fi trecute din proprietatea publică în cea privată a statului.
„Guvernul discută în prezent mai multe variante privind vânzarea activelor RAAPPS, iar una dintre acestea este înstrăinarea, în timp, a celor mai multe dintre proprietăţi, iar Regia să rămână doar cu locuinţele de protocol destinate înalţilor demnitari. O altă variantă aflată în discuţie este ca Regia să mai păstreze şi locuinţele de serviciu, nu doar cele de protocol, pentru alte categorii de demnitari. Decizia va fi luată la nivel Guvernului, prin proiect de lege”, au declarat surse guvernamentale.
Încercările anterioare de vânzare au eşuat
Şansele de reuşită a acestei acţiuni vor depinde de condiţiile care vor fi impuse întrucât imobilele au mai fost scoase la vânzare în urmă cu trei ani, dar procedura a trebuit oprită de Guvern în 2009 după mai multe licitaţii eşuate.
În primăvara acestui an, conducerea RAAPPS a decis să angajeze cinci firme care să evalueze valoarea bunurilor din patrimoniul regiei, după ce a anunţat că nu mai poate administra unele imobile din cauza crizei.
Conform legii, imobilele, proprietate privată a statului, aflate în administrarea Regiei, negrevate de sarcini, pot fi vândute la un preţ de ofertă stabilit pe baza unui raport de evaluare elaborat de persoane fizice sau juridice autorizate.
RAAPPS administrează imobile destinate serviciilor de reprezentare şi protocol pentru Preşedinţie, Parlament, Guvern, Curtea Constituţională, misiuni diplomatice, instituţii internaţionale, partide, precum şi bunuri aflate în domeniul privat, inclusiv unităţi turistice.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat recent că RAAPPS ar trebui să fie privatizată, iar persoanele care locuiesc în imobilele din patrimoniul regiei să le poată cumpăra la preţul pieţei, având în acest sens prima opţiune.
În primă fază ar putea fi scoase la vânzare mai multe proprietăţi considerate nerentabile din cauza costurilor ridicate de întreţinere, printre care ferma de porci de la Măgurele, care i-a aparţinut lui Nicolae Ceauşescu, ferma Brădet (judeţul Suceava), cu o suprafaţă totală de 27 hectare, un teren aflat în zona centrală a staţiunii Neptun (judeţul Constanţa), în apropierea lacului Neptun I, în suprafaţă de 4.911 metri pătraţi şi mai multe spaţii comerciale.
Imobilele RAAPPS ar putea fi, din nou, scoase la vânzare
31 octombrie 2010, 14:13
Ultima modificare în 31 octombrie 2010, 16:13
Guvernul pregăteşte o lege pentru înstrăinarea, în timp, a majorităţii proprietăţilor RA-APPS. După ce au mai încercat vânzarea imobilelor în urmă cu trei, dar n-a reuşit să vândă nimic, autorităţile se gândesc să reia procedura.
Etichete: raapps
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook