La nivelul Capitalei se simte prezenta tot mai redusa a terenurilor dispuse pe suprafete medii si mari, in special in zonele preferate de developeri atat pentru dezvoltarea rezidentiala, cat si pentru construirea office-buildingurilor. Totusi, spre deosebire de alte orase mari din lume, Bucurestiul are inca terenuri in interiorul orasului. Acestea apartin, de cele mai multe ori, fostelor fabrici ce urmeaza sa fie relocate in afara orasului, dar se mai pot gasi si loturi care au fost recastigate de fostii proprietari. In zona centrala si ultracentrala, deficitul de terenuri este si mai mare, aici, rareori gasindu-se parcele de peste 1.000 mp. Cele mai multe oferte de terenuri din zonele ultracentrale abia depasesc 500 mp.
Toate acestea sunt foarte profitabile, indiferent de tipul de constructie pe care intentioneaza sa il ridice dezvoltatorul. In acest sens, “cumparatorul, din dorinta de a nu ramane cu banii blocati, in terenul pe care il achizitioneaza, pe o perioada lunga de timp, cauta terenuri cu documentatia intocmita pentru o viitoare constructie. In conditiile in care piata este din ce in ce mai activa, iar timpul ajunge sa coste bani, vanzarea unui teren cu documentatia necesara presupune un mare avantaj: viitorul client nu mai este nevoit sa piarda saptamani, chiar lungi intregi pentru a obtine o autorizatie de constructie. Obtinerea acestor acte poate dura de la 3 la 6 luni”, sustin specialistii companiei imobiliare EuroMetropola. Totodata, “pentru a raspunde cat mai bine cerintelor dezvoltatorului, in piata exista si proprietari, care incearca prin diverse metode, sa isi faca cat mai atractiva oferta. Acestia sunt dispusi sa obtina toata actele necesare unui viitor dezvoltator, de la Certificatul de Urbanism (CU), pana la Planul Urbanistic Zonal (PUZ) si chiar Planul Urbanistic in Detaliu (PUD)”, afirma consultantii EuroMetropola. Certificatul de Urbanism contine regulile pe care trebuie sa le urmeze proiectantul pentru realizarea unei constructii pe terenul in cauza.
“Acesta este tipul ideal de proprietar pe care il cauta dezvoltatorii”, adauga reprezentantii EuroMetropola.”Un teren in interiorul Bucurestiului, pentru care exista PUZ si proiect pentru constructie, are o valoare nu cu mult mai mare, dar justificata”, confirma reprezentantii EuroMetropola.
In piata, totusi, exista si proprietari care solicita pentru terenurile, fara aprobari, preturi apropiate de cele propuse spre vanzare cu documentatia realizata. Suma ceruta de vanzatorii acestor terenuri este foarte apropiata de pretul terenurilor cu documentatia intocmita. Diferenta de pret intre cele doua tipuri de terenuri tranzactionate in piata este de 10% – 25%, din pretul total. “Un exemplu elocvent este un teren dispus pe 656 mp, pe Calea Calarasi. Proprietarul ofera la vanzarea terenului aviz de urbanism si PUZ, care permite un regim de inaltime 2S+P+7. Pretul solicitat de proprietar este de 2750 euro/mp, dar in zona sunt vanzatori, a caror oferta pentru terenurile cu aceeasi suprafata, dar fara actele necesare, este apropiata de acest pret”, sustin consilierii EuroMetropola. Acestia mai spun ca “proprietarii insista sa vanda la un pret apropiat, sau uneori, chiar la acelasi pret sub pretextul ca aceasta este valoarea zonei”.
Chiar daca vanzatorii si-au dat seama care sunt cele mai cautate tipuri de terenuri, in piata exista si proprietari care nu doresc sa faca o cheltuiala anticipata.
Sursa: DMI
Data: 22 Noiembrie 2007