Imobiliare, SIF şi bănci

2 iulie 2007. Au trecut 6 luni de la aderare. Cum a fost influenţată piaţa de capital în acest interval? Tiparul din anii trecuţi a fost, în parte, reluat: am avut creşteri în ianuarie, urmate de o corecţie, care însă nu s-a prelungit, ca în 2006, până spre vară. Ce companii au avut de câştigat? Băncile au continuat procesul de dezvoltare pe o piaţă cu un grad de intermediere financiară încă redusă. La nivelul cotaţiilor, BRD a câştigat 45%. Tot la intermedieri fin

2 iulie 2007. Au trecut 6 luni de la aderare. Cum a fost influenţată piaţa de capital în acest interval? Tiparul din anii trecuţi a fost, în parte, reluat: am avut creşteri în ianuarie, urmate de o corecţie, care însă nu s-a prelungit, ca în 2006, până spre vară.

Ce companii au avut de câştigat? Băncile au continuat procesul de dezvoltare pe o piaţă cu un grad de intermediere financiară încă redusă. La nivelul cotaţiilor, BRD a câştigat 45%. Tot la intermedieri financiare, SIF-urile au urcat cu 23%, iar Broker Cluj, cu 66%. SIF-urile au avut un start mai puţin bun în acest an, cu excepţia primei şedinţe din 3 ianuarie. În primele luni, aprecierile din ultima parte a anului 2006 pe SIF-uri şi corecţiile deja obişnuite de primăvară au îndepărtat investitorii de aceste acţiuni. Blue-chips-urile pieţei ajunseseră să fie evaluate relativ corect de piaţă, astfel că acestea aveau nevoie de o perioadă de respiro pentru a nu supraîncălzi piaţa. Salvarea a venit din partea companiilor listate pe vechiul Rasdaq. Epoca imobiliară a ajuns să-şi spună cuvântul şi la BVB.

Companiile de dezvoltare imobiliară (Impact a adus un randament de 100% în semestrul I) şi cele din industria materialelor de construcţii, care înregistrează rate mari de creştere, au atras atenţia investitorilor care au început să le vâneze. Exemple: Cemacon Zalău (+250%), Ceramica Iaşi (+200%), Comnord (+233%), Prefab (+266%). A doua grupă de companii de interes a fost cea a firmelor mai puţin atractive din punct de vedere al activităţii de bază, dar cu zestre imobiliară interesantă. Exemple: Bucur Obor (+63%), Chimopar (+312%), Electromagnetica (+100%), Romaero (+433%), Unirea (+100%), Timpuri Noi (+380%), Prodplast (+40%). Ar mai fi o grupă de companii interesante, respectiv cele din marile grupuri conduse de oameni de afaceri români care au hotărât o deschidere spre piaţa de capital. Din grupul Tender: Prospecţiuni Bucureşti (+528%) şi Altas Gip (apreciere de peste 200 ori).

În concluzie, este vara imobiliarelor şi a fondurilor din străinătate care au început să-şi facă simţită prezenţa în piaţă.